Peste 100.000 de familii din Romania au apelat la recoltarea celulelor stem
Peste 100.000 de familii din Romania au apelat la recoltarea celulelor stem, au afirmat reprezentantii companiilor de profil, reunite in Asociatia Romana a Bancilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS).
In 2012, trei dintre cele mai importante companii, ce acopera 3/4 dintr-o piata estimata la 10 milioane de euro, au infiintat ARBACS.
Miercuri, 5 iunie, Asociatia a lansat Codul de etica profesionala in domeniul celulelor stem, document ce sta la baza desfasurarii activitatii bancilor de celule stem, membre ale organizatiei, si care are scopul de a le oferi incredere sporita clientilor.
Codul ARBACS de etica profesionala in domeniul celulelor stem reglementeaza promovarea si furnizarea serviciilor de transport, procesare si stocare de celule stem catre profesionistii din domeniul sanitar, publicul larg, viitorii parinti si familiile acestora.
“In ultimul an, piata locala a celulelor stem s-a mai maturizat din punct de vedere al clientilor, acestia fiind mult mai informati in prezent, decat erau in trecut. Avand in vedere aceasta evolutie, noi consideram imperios necesara dezvoltarea intr-un ritm si mai accelerat a eticii profesionale, cu care bancile membre isi intampina clientii”, a declarat Tudor Panu, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor Acreditate de Celule Stem.
Piata de celule stem din Romania se ridica in prezent la aproximativ 10 milioane de euro.
“Anual, 7% din femeile insarcinate din Romania aleg sa recolteze celule stem la nastere. Aceasta pondere ne situeaza in media tarilor din regiune. Statele unde procentajul este mai ridicat sunt Portugalia (15%), Spania si Slovacia, iar cele cu unul mai scazut sunt Germania (3%), Polonia si Austria”, adauga dr Bogdan Ivanescu, reprezentantul uneia dintre companiile semnatare ale documentului.
Pana in prezent, doar recent, intr-un singur caz, s-au folosit celule stocate. Potrivit lui Tudor Panu, este vorba despre un copil in varsta de 1 an, care a fost tratat in strainatate, la Duke University, pentru paralizie cerebrala.
Codul de etica lansat se sprijina pe Codul de Conduita in comunicare comerciala responsabil al Asociatiei Europene a Bancilor Familiale de Celule Stem.
Membrii ARBACS sunt entitati care actioneaza in domeniul bancarii de celule stem. Acestea reprezinta institutii autorizate de catre Ministerul Sanatatii prin Agentia Nationala de Transplant si respecta toate normele legale in vigoare.
Sursa: PaginaMedicala.ro