18% dintre medicii francezi formati in strainatate vin din Romania
Aproape 18% dintre medicii din Franta care si-au terminat studiile in alta tara provind din Romania, arata un raport al Consiliului National al Ordinului Medicilor (CNOM) din Franta, publicat recent.
Medicii pregatiti in strainatate reprezinta 7,8% dintre medicii din Franta.
In ceea ce priveste medicii cu activitate continua, in "Atlasul demografiei medicale in Franta", ce cuprinde datele de la 1 ianuarie 2013, se arata ca in Tabloul Ordinului sunt cuprinsi 17.835 de medici cu pregatire universitara in afara Frantei. Dintre acestia, cei mai multi vin din Algeria (22%) si Romania (18%).
Aceasta categorie de profesionisti a crescut puternic in ultimii ani, cu 43% în perioada 2008-2013, iar pana in 2018 CNOM prevede o noua crestere, de circa 34%.
Contrar omologilor lor cu diplome obtinute în Franta, acesti medici sunt in majoritate salariati - 63,5% fata de 43,1%, in conditiile in care multe spitale fac apel la ei pentru a suplini lipsa de specialisti in domenii ca radiologia sau anestezia.
Acesti medici pot fi de cetatenie franceza, in conditiile în care o parte dintre studentii francezi isi obtin diplomele in Belgia, România sau Bulgaria, pentru a evita 'numerus clausus' (cota de studenti admisi la sfarsitul primului an de medicina, nota AFP), a explicat presedintele CNOM, Michel Legmann, citat de AFP, preluata de Agerpres.
In 2012, aproape un sfert dintre noii inscrisi în tabloul Ordinului isi obtinusera diploma în afara Frantei (11,4% în Europa, 12,7% în afara Europei). Tarile cele mai reprezentate în acest sens sunt Algeria, cu 22,2%, urmata de România, cu 17,7%, si Belgia, cu 8,9%. Lista este completata de Siria, Maroc, Tunisia, Germania, Italia si Spania.
Aceste date nu tin insa cont de numarul foarte important de medici straini care isi practica meseria in spitale franceze cu statutul de atasat, fara a fi inscrisi în tabloul Ordinului, si pe care Consiliul nu este în masura sa-i 'identifice în mod clar', a mentionat responsabilul cu demografia in cadrul CNOM, dr. Patrick Romestaing.
Potrivit lui Michel Legmann, acesti medici sunt recrutati 'in completa ilegalitate' pentru a ocupa posturi vacante, adesea la presiunea unor alesi locali care vor sa mentina activitatea spitalelor, iar problema consta in faptul ca diplomele lor nu sunt controlate si retributiile sunt inferioare celor ale medicilor francezi.
Potrivit statisticilor CNOM, in total, in Franta profeseaza 215.865 de medici activi, cu 0,12% mai putin decât în 2012.
Autor: Max Constantinescu
Sursa: PaginaMedicala.ro