Imprimare

Cod galben de inundatii: masuri pentru asigurarea asistentei medicale in zonele afectate

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a emis joi o atentionare COD GALBEN incepand din data de 6 iunie ora 20:00 pe raurile mici din Moldova.

Sunt vizate bazinele hidrografice Suceava, Moldova, Bistrita, Trotus (judetele Suceava, Neamt, Harghita si Bacau), Susita, Putna, Ramnicu Sarat (judetul Vrancea), Barlad (judetele Vaslui si Galati), Jijia (judetele Botosani si Iasi) si pe afluentii Prutului inferior din judetele Vaslui si Galati.

Datorita gradului de instabilitate accentuat, cu precipitatii sub forma de aversa si caracter torential, fenomenele se pot produce izolat si in alte bazine hidrografice mici din zonele de deal si munte din nord-vestul, sudul si centrul tarii.

In urma acestei avertizarii de cod galben de inundatii pentru mai multe judete ale tarii, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu face un apel catre toti reprezentantii directiilor de sanatate publica sa puna in aplicare actiunile din planul de masuri pentru asigurarea asistentei medicale in zonele afectate de inundatii, anunta Ministerul Sanatatii.

Masuri la nivelul DSP-urilor

Pentru a preintampina aparitia de epidemii, trebuie asigurata, in principal, supravegherea populatiei din punct de vedere epidemiologic si monitorizarea calitatii apei potabile in zonele afectate, asanarea si dezinfectia fantanilor.

Pentru a putea face fata solicitarilor, este necesar sa fie verificate stocurile de medicamente, materiale necesare, dezinfectanti, vaccinuri pentru acordarea asistentei medicale pentru prevenirea imbolnavirilor in cazul in care este necesar.

Directiile de sanatate publica trebuie sa colaboreze cu inspectoratele pentru situatii de urgenta, prin structurile subordonate, in vederea asigurarea evacuarii gravidelor, al dializatilor si a oricaror alte persoane care necesita masuri speciale de evacuare.

Asistenta medicala

Acolo unde va fi cazul, se va asigura asistenta medicala de urgenta pentru toate persoanele aflate in dificultate.

Ministrul Sanatatii face apel si la medicii de familie sa asigure asistenta medicala in permanenta si sa monitorizeze starea de sanatate a populatiei din zonele afectate de inundatii.

Recomandari penru populatie in caz de calamitate

Pentru prevenirea imbolnavirilor este necesara respectarea urmatoarelor recomandari de catre populatia judetelor afectate de inundatii:
 

  • sa se consume apa imbuteliata,
  • sa nu se bea apa direct din fantani;
  • sa se utilizeze pentru prepararea alimentelor apa fiarta si racita;
  • sa se consume doar alimente ambalate sau bine preparate termic;
  • sa se evite expunerea prelungita la umezeala,
  • sa se pastreze alimentele in conditii igienice;
  • sa se respecte igiena individuala;
  • la primele semne de boala cetateanul sa se prezinte la cel mai apropiat medic sau spital.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Cod-galben-de-inundatii_-masuri-pentru-asigurarea-asistentei-medicale-in-zonele-afectate_18858/

lauff lautf laurf