Imprimare

Donatorii romani de celule stem au salvat 4 vieti

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Pana in prezent, un numar de 4 vieti au fost salvate in urma procedurilor de transplant de celule stem de la donator neinruditi realizate in unitatile sanitare romanesti, potrivit datelor Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH).

Registrul National este o institutie publica aflata in subordinea Ministerului Sanatatii si infiintata prin HG nr 760/2009, a carei misiune este de a de a identifica si asigura, la standarde internationale, donatori de celule stem hematopoieticecompatibili neinruditi, tuturor pacientilor din Romania care au nevoie de un transplant si care nu audonatori compatibili inruditi.

Una dintre activitatile de baza ale Registrului o constituie organizarea si mentinerea unei baze de date complexe cu donatorii voluntari de celule stem hematopoietice si in acelasi timp cu pacientii care au nevoie de un transplant. Aceasta baza de date este securizata, conform tuturor standardelor internationale existente in domeniu si face posibila procesarea cererilor de donare de celule stem hematopoietice si furnizarea celulelor stem hematopoietice (CSH), atat in tara, cat si in strainatate.

In cazul in care un pacient din Romania are nevoie de un transplant de celule stem hematopoietice si nu au fost identificati donatori compatibili in familie, Registrul va incerca sa gaseasca donatori compatibili pentru el.

Persoanele care se inscriu in Registrul National al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice pot dona pana la varsta de 60 de ani, insa inscrierea in Registru nu presupune automat si donarea celulor stem hematopoietice.

‘’Avantajul unui Registru National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este acela ca se afla in permanenta legatura cu Registre similare din intreaga lume, au standarde si proceduri de lucru comune, iar baza de cautare pentru potentiali donatori compatibili cu pacienti care au nevoie de transplant este incomparabil mai mare’’, a afirmat dr. Aurora Dragomiristeanu, directorul RNDVCSH.

Pentru ca este mai probabila gasirea unei persoane compatibile in grupa populationala sau in regiunea geografica unde isi are originea pacientul, majoritatea tarilor din lume si-au creat registre de donatori voluntari de celule stem hematopoietice.

In Romania sunt incrisi 1.000 de donatori voluntari, iar intreaga lume, sunt inregistrati in registrele internationale peste 22 milioane de donatori.

Registrul romanesc se bucura de recunoastere la nivelul comunitatii internationale in domeniu si lucreaza la standarde internationale stabilite de Asociatia Mondiala a Donatorilor de Maduva. Acest lucru a facut posibila indeplinirea conditiilor pentru interconectare cu Registrele Internationale (Sistemul Informatic European al Donatorilor de Maduva – EMDIS si Europdonor – Donatorii de Maduva Osoasa de Pretutindeni). Ca membri ai Grupului European pentru Sange si Transplant de Maduva (EBMT - European Group for Blood and Marrow Transplant), Registrul impreuna cu centrele de transplant de celule stem hematopoietice din tara, asigura standardele de calitate si securitate stabilite la nivel european.

‘’Cu acest Registru scurtam perioada de asteptare, mai ales ca sunt afectiuni in care pacientii lupta cu timpul… Sunt boli greu controlabile, iar asteptarea lor nu ar trebui sa depaseasca doua luni de zile’’, a declarat Adrian Pana, secretar de stat in MS


Donarea de celule stem

Transplantul de celule stem hematopietice este un act medical prin care sunt transferate celule stem hematopoietice sanatoase de la un donator la un pacient. Celule stem hematopoetice pot fi o solutie pentru numeroase boli hematologice grave, precum leucemiile, talasemia sau cazuri selectionate de limfoame.

Donatorii sunt persoane sanatoase cu varste cuprinse intre 18 si 60 de ani, care sunt inscrise in baza de date a donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice a Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

Pe baza datelor obtinute la inscriere si a analizelor de sange, donatorul este inscris in registru. Ulterior, daca este compatibila cu un pacient, va fi contactata de catre personalul RNDVCSH. I se va solicita acceptul de a dona efectiv si i se va preleva o proba de sange pentru analizele de verificare. Programarea donarii se va face in egala masura in functie de disponibilitatea de timp a donatorului/ ei si de necesitatile pacientului.

Donarea propriu-zisa se face intr-o unitate medicala de profil, sub supraveghere medicala de specialitate. Peste 70% din trasplanturile efectuate in lume se fac folosind celule stem heamtopoietice recoltate din sange periferic, iar restul prin recoltarea de celule stem din maduva hematogena.

Pentru mai multe informatii despre donarea de celule stem hematopoietice, puteti contacta Registrul National al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice sau va puteti adresa direct unuia dintre cele 18 centre ale donatorilor de celule stem. Cei care doresc sa devina donatori pot contacta TelVerde 0800 88 STEM (7836), numar apelabil din reteaua Romtelecom, sau accesa site-ul www.registru-celule-stem.ro.

 

Campania de comunicare "Doneaza o sansa la viata"


Insa Registrul isi poate desfasura activitatea doar daca se gasesc persoane dornice sa ii ajute pe cei care au nevoie.

De aceea, misiunea RNDVCSH este aceea de a populariza ideea de donare in randul persoanelor sanatoase cu varsta intre 18 si 45 de ani, care se pot inscrie pentru a deveni donatori voluntari de celule stem hematopoietice.

Prin urmare, in 6 iunie 2013, la sediul Ministerului Sanatatii a fost lansata oficial in Romania campania de comunicare pentru promovarea donarii de celule stem hematopoietice ”Doneaza o sansa la viata”.

...

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Donatorii-romani-de-celule-stem-au-salvat-4-vieti_18859/

lauff lautf laurf