Imprimare

Studiu: aritmiile pot preceda instalarea dementei

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Bataile neregulate ale inimii pot reprezenta un semnal de alarma care anunta instalarea dementei, conform unui nou studiu medical publicat de LiveScience.co si citat de Agerpres.

Desi problemele cognitive si de memorie sunt destul de comune la varste inaintate, un studiu, realizat pe un grup de peste 5.000 de persoane cu varsta de cel putin 65 de ani, indica faptul ca persoanele care sufera de fibrilatie atriala (aritmie cardiaca) au tendinta de a se imbolnavi de dementa la varste mai mici decat ceilalti oameni care nu au astfel de probleme cardiace.

Cauza acestei legaturi este deocamdata neclara, iar aceasta concluzie indica mai degraba o tendinta si nu o necesitate - nu toate persoanele care sufera de aritmii cardiace se imbolnavesc de dementa mai devreme, conform lui Evan Thacker, statistician participant la studiu din cadrul Departamentului de Epidemiologie al Universitatii Alabama, Birmingham. "O persoana care are fibrilatii atriale ar putea sa nu aiba niciun fel de probleme de memorie sau cognitive", a mai adaugat el.

In cadrul studiului insa, persoanele care sufereau de aritmii cardiace au ajuns la punctul limita dincolo de care declinul cognitiv natural este considerat o forma de dementa cu doi ani mai devreme decat cei care nu aveau astfel de probleme cardiace. Detaliile acestui studiu sunt publicate pe larg in ultimul numar al revistei Neurology.

In cazul persoanelor care sufera de fibrilatii atriale, semnale electrice emise gresit provoaca batai atipice ale inimii. Conform Centrului pentru Prevenire si Control al Bolilor (The Centers for Disease Control and Prevalence) se estimeaza ca in SUA, in 2010, traiau 2,66 milioane de oameni care sufereau de aritmii cardiace. Pana in 2050, conform estimarilor, numarul acestora ar putea ajunge la 12 milioane.

Acest studiu a fost realizat pe datele adunate de un alt studiu, "Cardiovascular Health Study" ce a fost realizat in anii '90. Participantilor la studiu le-a fost evaluata starea de sanatate a inimii si au fost supusi unor teste privind evaluarea capacitatii lor mintale o data pe an, timp de 7 ani. Cercetatorii i-au exclus din studiu pe pacientii care au suferit un atac cerebral sau erau diagnosticati cu aritmie cardiaca inainte de inceperea studiului.

Aceste concluzii sunt importante, sustine dr. Allyson Zazulia, profesor asociat de neurologie la scoala de Medicina din cadrul Universitatii Washington de la St. Louis, pentru ca "atat fibrilatia atriala cat si dementa reprezinta niste probleme de sanatate majore pentru persoanele in varsta".

Medicii care trateaza aceste conditii sunt de parere ca legatura dintre ele are sens. Un prim motiv ar fi ca atat dementa cat si fibrilatia atriala isi impart aceeasi factori de risc. O persoana cu tensiunea ridicata si cu diabet este considerata a se confrunta, in mod automat, cu un risc crescut de a suferi atat de aritmie cat si de dementa, conform medicului Shadi Kalantarian de la Cardiac Arrhythmia Service din cadrul Massachusetts General Hospital.

O alta cauza ar putea fi faptul ca bataile neregulate ale inimii pot conduce la o serie de probleme cronice ale fluxului sanguin, scazand astfel, in mod probabil, nivelul de oxigen si de substante nutritive care ajung la creier. In plus, persoanele care sufera de fibrilatie atriala sunt mai expuse la formarea de trombusi.

Un trombus care ajunge sau se formeaza pe creier va provoca un accident vascular cerebral ce va afecta semnificativ creierul. Este posibil si ca o persoana sa sufere mai multe miniatacuri pe care sa le duca pe picioare, mai putin evidente, dar care devin notabile prin scaderea abilitatilor si capacitatilor cerebrale.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Studiu_-aritmiile-pot-preceda-instalarea-dementei_18861/

lauff lautf laurf