Imprimare

Telemedicina, solutie si pentru medicina de familie in Romania?

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Telemedicina sau colaborarea la distanta cu un centru de asistenta medicala secundara poate salva vieti si poate economisii sume importante, dupa cum sustine dr Carla Stone, medic american ce coordoneaza un studiu de fezabilitate in Romania pentru introducerea sistemului de telemedicina in zonele rurale.

In Romania, un sistem de telemedicina a fost implementat cu succes in medicina de urgenta si dezvoltarea unui proiect pentru asistenta primara poate fi o oportunitate pentru medicina de familie, mai ales in zonele rurale.

Telemedicina, aplicata cu succes in medicina de urgenta

Pana in prezent, in Romania, telemedicina a fost implementata cu succes in medicina de urgenta.

"Exista in Romania deja un sistem de telemedicina, un sistem care este destinat medicinei de urgenta si incepem sa dezvoltam un sistem destinat asistentei medicale primare", a spus dr Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, in prezentarea sa in cadrul celei de a 6a editii a cursului URGEMED.

In prezent, sistemul este aplicat atat in asistenta de urgenta pre-spital, toate ambulantele de tip B fiind dotate cu aparatura ce poate transmite informatii la distanta, spre un centru de coordonare, cat si in colaborarea inter-spitaliceasca, departamentele de primiri urgente fiind conectate "intre ele sau, mai ales, cu centrele de referinta care pot sa dea sfaturi sau sa ia decizii impreuna asupra transferului pacientului".

Sistemul de telemedicina pre-spital a fost implementat la inceput, in 2003, in judetul Mures, printr-un proiect pilot.

In prezent , acesta s-a dezvoltat la nivel national, astfel incat in prezent exista peste 1200 de ambulante dotate cu sistem de telemedicina, din care 100 au si sistem video "sa transmita de la locul interventiei".

In ceea ce priveste interconectarea la nivelul spitalelor, acest sistem a demarat in 2008-2009, printr-un proiect pilot al Bancii Mondiale, implementat tot in judetul Mures, prin care au fost conectate 40 de unitati de primiri urgente.

Ulterior la Bucuresti s-a dezvoltat un alt proiect. Apoi, "s-a creat al treilea punct la Iasi, conectat cu 30 de spitale din zona Moldovei", a spus dr. Arafat.

Pentru dezvoltarea sistemului de telemedicina "ne-a ajutat foarte mult faptul ca UPU au fost echipate standardizat", a subliniat dr Raed Arafat. De asemenea, sistemul poate fi folosit in scop didactic, a subliniat dr Arafat.


Propuneri de dezvoltare in continuare a sistemului de urgenta

In prezent, se poarta discutii pentru a gasi solutii tehnologice pentru trimiterea automata a ECG in momentul in care "se deschide aparatul" cu care este dotata ambulanta.

De asemenea, paramedicii ar trebui pregatiti sa poata pune o linie venoasa si sa administreze adrenalina. "In prezent ne punem problema de ce paramedicii sa nu puna o linie venoasa, sa nu dea adrenalina la indicatia medicului?", explica dr Arafat.

Acesta a reamintit faptul ca "a fost o discutie foarte serioasa daca sa permitem paramedicului -pompier sa defibrileze si am ajuns ca, in Bucuresti, un echipaj deparamedici saa salveze viata unui medic in spital".

Prin urmare, a fost "o actiune buna introducerea defibrilatoarelor semi-automate si darea lor in mana paramedicilor".

In concluzie, paramedicii ar trebuie invatati si abordul venos. Mai mult, prin prisma experientei acumulate, "unele tari ne sugereaza sa ii invatam direct accesul intraosos", unde nu au cum sa greseasca.

Telemedicina in zonele rurale, o oportunitate pentru medicina de familie

In Romania, o problema importanta este accesul la serviciile medicale in zonele rurale. Presedintele CMR atragea atentia in luna aprilie a acestui an ca migratia externa a medicilor e insotita de un alt fenomen, migratia interna, din rural in urban. "Avem 46% din populatie in mediul rural, unde profeseaza doar 11% dintre medicii din Romania", a spus prof dr Vasile Astarastoae.

Judetele cele mai afectate de lipsa medicilor specialisti sunt, potrivit Colegiului Medicilor din Romania, Calarasi si Giurgiu, care au 1 medic la 1.000 de locuitori, urmate de Ialomita (cu 1,1 medici la 1.000 locuitori) si Tulcea (cu 1,2 medici la 1.000 de locuitori).

In aceste conditii, este foarte utila dezvoltarea proiectelor de telemedicina, mai ales in zonele izolate. "Trebuie folosite la maximum avantajele oferite de progresele in telecomunicatie", declara dr Sandra Alexiu, secretarul Societatii Nationale a Medicilor de Familie, intr-un interviu pentru PaginaMedicala.

Din perspectiva unui medic american, in Romania, o problema ce se ridica in fata asistentei medicale in zonele rurale este si starea precara a drumurilor.

In afara acestor motive, dr Stone a prezentat rezultatele unui studiu desfasurat in 2013 care vin in sprijinul implementarii unui sistem de telemedicina ca o necesitate, mai mult decat o oportunitate.

Astfel, potrivit datelor prezentate de dr Stone, in tara noastra avem o populatie rurala imbatranita, cu peste 84% dintre persoane avand varsta peste 45 de ani. Acelasi lucru se poate spune si despre medicii de familie din rural, din care peste 58% au peste 45 de ani. De asemenea, dr Stone a reamintit scaderea numarului de specialisti prin emigrare.

Implementarea unui sistem de telemedicina, ce sa permita consultul la distanta pentru afectiuni grave sau complexe, ar putea salva vietii, dar ar face si economii serioase.

In afara de beneficiile evidente enumerate mai sus, sistemul de consultatii la distanta poate "sa readuca" practica clinica in cabinetul de medicina de familie si "sa ofere putere" medicului de familie, ca acesta sa faca ceea ce stie cel mai bine.

Insa, beneficiile si succesele apar in timp, iar inceputul nu este ieftin, avertizeaza dr Stone.

...

Autor: Max Constantinescu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Telemedicina_-solutie-si-pentru-medicina-de-familie-in-Romania__18860/

lauff lautf laurf