Imprimare

OMS a lansat o retea de lupta impotriva hepatitei

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a lansat vineri o retea destinata luptei impotriva hepatitei, in contextul infectarii cronice a sute de milioane de oameni cu virusul hepatic, relateaza agentia Kyodo, preluata de Agerpres.

Reteaua se doreste a fi o "platforma de colaborare internationala" pentru a creste gradul de constientizare al publicului cu privire la hepatita, a face schimb de informatii si de tehnologii, a mobiliza resursele existente si a imbunatati ingrijirea pacientilor, a declarat OMS intr-un comunicat dat publicitatii la o conferinta de presa in Singapore.

Reteaua va reuni OMS, agentii ale ONU, universitati, institute de cercetare, laboratoare regionale, centre de colaborare, organizatii ale societatii civile si grupuri de pacienti.

O jumatate de miliard de oameni sunt infectati cu virusul B sau C

OMS estimeaza ca aproximativ 500 de milioane de oameni sunt infectati cronic cu virusul hepatitei B sau C.
Potrivit lui Charles Gore, presedintele Aliantei Mondiale pentru Hepatita, desi hepatita ucide la fel de multi oameni ca HIV si mai multi decat tuberculoza si malaria, departamentele din cadrul OMS pentru lupta impotriva TBC, HIV si malariei sunt 20 la 30 de ori mai mari decat cel privind hepatita.

Un studiu realizat de Universitatea din Washington, citat la conferinta de presa mentionata, a indicat ca aproximativ 1,44 de milioane de persoane mor anual de hepatita anual comparativ cu 1,47 de milioane de decese cauzate de HIV/SIDA.

Gore si-a exprimat, de asemenea, speranta ca hepatita va fi mentionata in Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, un plan de actiune la nivel global destinat eradicarii saraciei, foametei si bolilor.

Asia "s-a descurcat foarte bine in ceea ce priveste vaccinarea, dar nu peste tot. Japonia este una dintre putinele tari din lume care nu dispune de vaccinare universala impotriva hepatitei B, alaturi de Marea Britanie", a precizat Gore, adaugand ca, probabil, Japonia va introduce vaccinarea universala anul viitor.

Hepatita B, aminteste Kyodo, este o infectie a ficatului cauzata de virusul hepatic B. Potrivit OMS, hepatita B este cel mai grav tip de hepatita virala. Un vaccin impotriva sa a fost disponibil din 1982.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/OMS-a-lansat-o-retea-de-lupta-impotriva-hepatitei_18862/

lauff lautf laurf