Imprimare

Lucrarile la Centrul de excelenta al Spitalului Gr Alexandrescu vor fi finalizate in 8-10 luni

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Lucrarile exterioare la Centrul de excelenta din cadrul Spitalului de Copii "Grigore Alexandrescu" sunt aproape finalizate, a anuntat vineri primarul sectorului 1, Andrei Chiliman.

El a precizat ca investitia a costat 15,2 milioane de euro si in urmatoarele doua saptamani se vor incheia lucrarile exterioare iar apoi se va trece in interior, unde vor trebui executate lucrarile de utilitati interne, apa, partea electrica, comunicatii, incalzire si altele, pentru care a fost facuta licitatie, dar care este contestata.

Dupa rezolvarea contestatiei si inceperea lucrarilor, va mai dura probabil 8 - 10 luni executia propriu-zisa, a spus edilul sectorului 1, potrivit Agerpres.

"Cel mai important lucru este ca am reusit sa incheiem lucrarile exterioare, urmeaza lucrarile interioare, care inseamna aducerea tuturor utilitatilor necesare unui spital, in fiecare zona in parte si, practic, in luna august o parte din sectii se vor putea muta. Pe masura ce se finalizeaza toate celelalte etaje, urmeaza sa se inceapa activitatea. Am hotarat impreuna cu Consiliul sa facem o cladire mai mare de patru etaje, pentru a muta si alte sectii ale caror cladiri ar fi trebuit consolidate, nu numai chirurgia cardiaca pentru copii", a explicat Andrei Chiliman.

El a adaugat ca o parte din investitiile pentru aparatura vor fi suportate si de Primaria Sectorului 1, in functie si de buget.

Edilul a subliniat ca era necesara o cladire din bani publici pentru a se asigura serviciile medicale, in principal chirurgia cardiaca pentru copii, servicii care nu au asigurate conditii normale nici in Bucuresti si nici in mare parte din tara.

Directorul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu", prof. dr. Dan Mircea Enescu, a subliniat importanta finalizarii investitiei pentru amenajarea celei mai mari clinici de chirurgie cardiovasculara pediatrica din sud-estul Europei.

El a punctat ca realizarea unui centru de excelenta de chirurgie cardiovasculara a fost posibila cu suportul Primariei Sectorului 1.

"Centrul are 85 de paturi si a ajuns in stadiul actual intr-un an si jumatate. Am incercat ca aceasta constructie sa fie exact ca in centrele de excelenta, vrem ca in interior sa se produca excelenta. Un spital nu este un bloc, el presupune un anumit tip de constructie care trebuie sa raspunda unor anumite necesitati tehnice. Echipele noastre de medici sunt in pregatire, acum urmeaza sa plece a doua echipa la formare. Interventiile pe cord necesita anumite specialitati care se formeaza in strainatate", a afirmat prof. dr. Dan Enescu.

Potrivit acestuia, cele doua echipe sunt formate din cate patru oameni - un chirurg, terapist intensiv, un cardiolog si un pompist, acesta din urma fiind unul dintre cei mai importanti membri ai echipei, cel care asigura circulatia sangelui atunci cand inima este oprita, pentru a realiza interventia, care este una de amploare. Specialistii sunt pregatiti in Israel, Italia si Belgia, a precizat managerul spitalului.

In ceea ce priveste banii pentru achizitionarea aparaturii, managerul spitalului a spus ca o parte a investitiei poate fi suportata de primarie, cea mai mare parte de Ministerul Sanatatii, dar poate fi acoperita si din sponsorizari. Pentru achizitia de aparatura ar mai fi necesari 15 - 20 milioane de euro, a adaugat el.

Prof. dr. Dan Enescu a subliniat ca se doreste ca lucrarile la cladire, dotarea, pregatirea personalului sa fie gata cam in acelasi timp, pentru a incepe activitatea, la sfarsitul anului sau in cel mai rau caz la inceputul anului viitor. Se va considera ca finalizarea investitiei s-a produs atunci cand va fi operat primul copil, a reliefat managerul.

El a accentuat ca se are in vedere si asigurarea personalului conform necesitatilor.

"Aceste interventii pe cord la copil sunt mai mult decat obligatorii. si Spitalul Marie Curie in prezent face eforturi pentru a incepe cat mai repede activitatea. E nevoie de ambele spitale, sunt 1.000 de cazuri noi cu malformatii cardiace la copii in fiecare an in Romania si se opereaza acum o suta, o suta si ceva", a explicat medicul. El a adaugat ca la inceput se vor face 10-15 operatii, dupa care numarul va creste.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Lucrarile-la-Centrul-de-excelenta-al-Spitalului-Gr-Alexandrescu-vor-fi-finalizate-in-8-10-luni_18863/

lauff lautf laurf