Imprimare

Studiu: depresia poate fi contagioasa

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In anumite imprejurari si profiluri psihologice, vulnerabilitatea la depresie poate trece de la un om la altul.

A spune ca depresia este 'transmisibila' pare exagerat, dar observatiile unei echipe de la Universitatea Notre Dame (Indiana, SUA) tind sa confirme ipoteza ca 'gandurile negative' (pe care autorii le numesc 'vulnerabilitate cognitiva') pot fi contagioase. Apoi, in functie de gradul lor, pot provoca cresterea simptomelor depresive, scrie passionsante.be, preluat de Agerpres.

Studiul s-a desfasurat pe circa o suta de perechi de studenti, care locuiau impreuna si care au fost observati sase luni de la inceputul primului lor an universitar, etapa extrem de importanta din punct de vedere psihologic pentru tineri. Scopul era sa se afle daca fragilitatea (vulnerabilitatea cognitiva) a unuia putea determina sau intari acelasi proces la celalalt.

La inceput s-a facut o evaluare a profilurilor tinerilor (gestionarea stresului, optimism/pesimism, etc.), repetata dupa trei si sase luni.

O prima constatare a fost ca nivelul de vulnerabilitate individuala se asociaza cu riscul de manifestare ulterioara a simptomelor depresive. A doua observatie a fost ca cine sta alaturi de un student cu nivel inalt de vulnerabilitate isi mareste propria fragilitate si se expune, cu timpul, la depresie. si situatia inversa este valabila: optimismul determina optimism, in orice caz inseamna mai putine idei negre.

Studiul s-a desfasurat pe o categorie de persoane deosebita si multi alti factori intervin in aparitia depresiei. El arata totusi ca este important sa se acorde o mare atentie celor care stau in preajma unui pacient depresiv si sa li se propuna, eventual, consiliere.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Studiu_-depresia-poate-fi-contagioasa_18864/

lauff lautf laurf