Imprimare

Situatia donarii de sange s-a imbunatatit in 2013

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ziua Mondiala a Donatorului de Sange - 14 iunie - se va desfasura in acest an sub sloganul "Ofera darul vietii - doneaza sange!", a anuntat luni Federatia Donatorilor Benevoli de Sange (FDBS).

Dr. Doina Gosa, seful Centrului de Transfuziologie al Municipiului Bucuresti, a declarat, pentru Agerpres, ca anul acesta situatia este mai buna in ceea ce priveste necesarul de sange, existand un mic surplus. Ea a mentionat ca acest lucru se datoreaza si faptului ca s-a mers pentru donare in diferite institutii.

In prezent, se inregistreaza 200 de donatori pe zi, iar pe an in Bucuresti se recolteaza 44.000 - 45.000 de unitati de sange.

"Cantitatea nu este suficienta, dar ne mai ajutam cu centrele din jur. In Bucuresti sunt 60 de spitale: 52 publice si opt private care au nevoie de sange. Militam pentru donatori fidelizati si fara tichete de masa, asa cum sunt in alte tari. In 2011, am avut 1.000 de donatori mergand cu caravana, in 2012 - 2.000 de donatori si sper sa creasca numarul lor. Cand vom ajunge la un procent de 70% donatori benevoli voi cere renuntarea la tichetele de masa. Donatorul trebuie sa daruiasca benevol, sa fie educat si sa stie sa raspunda la intrebari sincer pentru a avea un sange de calitate", a aratat medicul.

Donarea benevola si neremunerata de sange este un pas inainte spre siguranta transfuzionala. Aceasta se realizeaza prin imbunatatirea perceptiei publice asupra rolului organizatiilor neguvernamentale, a credibilitatii si a responsabilitatii lor in promovarea donarii de sange, problema de interes general pentru societate.

Educatia civica referitoare la acest subiect incepe in tarile vest-europene in cei dintai ani de scoala si se continua cu informatii din ce in ce mai complexe pana la maturitate.

Fundatia Donatorilor Benevoli de Sange promoveaza informarea, educarea si constientizarea populatiei asupra necesitatii donarii benevole de sange, precum si atragerea potentialilor donatori.

Orice persoana sanatoasa, care are peste 18 ani si peste 50 kg poate deveni donator de sange.

Sangele donat va fi testat pentru HIV, hepatita si sifilis, rezultate ce pot intra in posesia donatorului dupa 48 de ore, in baza carnetului de donator.

Dupa testare, unitatea de sange donata poate fi impartita in elemente figurate ale sangelui (masa eritrocitara, trombocite etc.) si plasma, astfel incat se va putea raspunde cat mai exact nevoilor pacientului transfuzat. In acest fel, cu o singura donare pot fi salvate 3 vieti.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Situatia-donarii-de-sange-s-a-imbunatatit-in-2013_18869/

lauff lautf laurf