CNAS va deconta si serviciile de specialitate acordate copiilor autisti de catre organizatiile neguvernamentale
Secretarul Comisiei pentru sanatate si familie din Camera Deputatilor, dr. Florin Buicu, a declarat pentru Agerpres ca marti a fost adoptata in plen completarea si modificarea Legii nr.151/2010, in care a fost cuprinsa si prevederea referitoare la decontarea de catre Casa de Asigurari de Sanatate a serviciilor de specialitate acordate copiilor autisti de catre organizatiile neguvernamentale.
"Astazi Camera Deputatilor, in calitate de Camera decizionala, prin adoptarea completarilor si modificarilor Legii nr. 151/2010 a realizat pentru pacienti ceea ce trebuia facut mai demult. O noutate ar fi decontarea de catre Casa de Asigurari de Sanatate a serviciilor de specialitate acordate copiilor autisti de catre organizatiile neguvernamentale. O alta prevedere este aceea ca Ministerul Educatiei, Ministerul Sanatatii, Ministerul Muncii si ONG-urile sa stabileasca o procedura prin care copiii cu autism sa poata fi integrati in scoli normale. Urmeaza ca pe baza legii sa fie stabilite si normele de aplicare. Prin legea de fata a fost creat practic cadrul referitor la conditiile de invatamant ale pacientilor cu autism, partea de protectie a pacientului si apartinatorului si partea de terapie, nu doar cea medicamentoasa, ci si cea de psihoterapie", a declarat Florin Buicu.
Deputatul a sustinut ca desi la aceasta data autismul este considerat "o conditie pe intreaga viata si nu poate fi vindecat", nu inseamna ca nu se poate face nimic pentru persoanele cu autism si ca acestea ar fi irecuperabile.
"Diagnosticarea si interventia timpurie, urmate de tratament specific si individualizat pot face ca persoanele cu autism sa progreseze, sa atinga maximul potentialului lor si sa traiasca o viata demna si multumitoare", a spus acesta.
Deputatul Florin Buicu sustine ca a avea un copil autist inseamna ca in permanenta cineva trebuie sa fie in preajma lui, ca sunt parinti care renunta la serviciu pentru a se ocupa de nevoile acestora si ca in prezent toate costurile pentru terapie sunt suportate de catre parintii pacientului.
"Parintii pot fi terapeuti, daca au timp si inclinatie. Poate fi o metoda de a economisi banii, si in mod sigur ofera o cunoasterea mai buna a propriului copil si a progreselor sale. Dar acest lucru inseamna si diminuarea veniturilor considerabile. in prezent, serviciile de recuperare si reabilitare constand in psihiatrie pediatrica, logopedie, kinetoterapie, terapie comportamentala, psihopedagogie sunt sustinute financiar de parintii copiilor in cadrul centrelor specializate. Acestia nu primesc decat suma de 500 de lei lunar ca si insotitor, atata vreme cat costurile pentru serviciile enumerate mai sus se ridica lunar la aproximativ 1.500 de euro", a mai subliniat Buicu.
Acesta a spus ca a citit recent despre autism ca este o afectiune mai des intalnita decat cancerul, diabetul, SIDA sau sindromul Down si ca Center for Disease Control din SUA estimeaza ca 1 din 150 de copii sufera de autism.
Legea nr. 151/2010 modificata marti se refera la serviciile specializate integrate de sanatate, educatie si sociale adresate persoanelor cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari de sanatate mintala asociate.
Sursa: PaginaMedicala.ro