Imprimare

Numirea lui Lucian Duta in consiliul CNAS naste controverse

Adaugat in Stiri din domeniul medical

 

Dr. Lucian Duta, fostul sef al CNAS in perioada 2009-2012, a fost desemnat de presedintele Traian Basescu sa faca parte, in calitate de membru, din Consiliul de Administratie al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. 

El o inlocuieste pe prof. Monica Daniela Pop in Consiliul de Administratie al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Prof. Pop a fost numita in octombrie 2012, prin decret prezidential in CA al CNAS, pentru un mandat de patru ani, insa, la scurt timp, ea a decis sa demisioneze.

Fostul presedinte al CNAS a declarat pentru Agerpres ca a acceptat nominalizarea din partea Administratiei Prezidentiale pentru a finaliza proiectele incepute privind cardul de sanatate si dosarul electronic, care au fost stopate si care schimba radical tot mecanismul de functionare a Casei de Asigurari de Sanatate.

"Asigura (n.r. cardul de sanatate) servicii mai transparente si de calitate avand si rolul de a diminua frauda din sistem. Cardul va permite fiecarui cetatean ca o data pe an sa vada pe ce au fost cheltuiti banii, acesta primind o scrisoare acasa cu aceste informatii", a subliniat Duta.

Insa adresa Departamentului de Sanatate Publica al Administratiei Prezidentiale nr. DSP/145/10.06.2013, semnata de Consilier prezidential Virgil Paunescu, cu privire la numirea lui Lucian Duta, ca membru al Consiliului de adminsitratie, a starnit o reactie violenta a reprezentantilor Casei.

"Aceasta numire este o gafa a Administratiei Prezidentiale. Este o numire specifica organizatiilor mafiote. Consilierul prezidential Virgil Paunescu a detinut, la randul sau, functia de presedinte al CNAS pentru numai 29 de zile, in anul 2000", se arata intr-un comunicat de presa remis PaginaMedicala.

"Apreciem ca domnul dr. Lucian Duta a avut suficient timp sa-si „dinamizeze” activitatea la CNAS in timpul mandatului sau. Consideram ca pentru un minim de respect fata de asigurat, trebuia asteptat si dinamizat rezultatul anchetelor derulate de autoritatile competente. Cele doua proiecte mentionate de dl. Duta, cardul electronic de asigurari sociale de sanatate (CEASS) si dosarul electronic de sanatate (DES), sunt astazi in plina implementare", se arata in continuare in comunicat.

Reprezenantii CNAS sustin ca in prezent, institutia "nu este implicata in nici un scandal, personalul isi respecta atributiile din fisa-postului, procedurile de achizitie sunt efectuate conform legii, scurgerile financiare sunt stopate. Prin aceasta numire nu se doreste decat scandal si diversiune institutionala".

Numirea nu va ramane fara o reactie din partea conducerii CNAS, care "isi rezerva dreptul de a nu intruni sedintele Consiliului de Administratie, pana la retragerea acestei nominalizari scandaloase si, in acelasi timp, dubioase".

Autor: Max Constantinescu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Numirea-lui-Lucian-Duta-in-consiliul-CNAS-naste-controverse_18879/

lauff lautf laurf