Imprimare

Propunerea ca medicamentele sub 10 lei sa fie gratuite pentru cei nevoiasi, respinsa in Senat

Adaugat in Stiri din domeniul medical

 Comisia de sanatate a Senatului a dat marti, 11 iunie, raport negativ unei propuneri legislative privind eliberarea gratuita a medicamentelor care costa sub 10 lei pentru persoanele cu venituri sub salariul minim pe economie.

Potrivit proiectului de act normativ, persoanele asigurate in sistemul de asigurari sociale de sanatate care realizeaza venituri sub salariul minim pe economie, prevazut de lege, beneficiaza pe baza de prescriptie medicala eliberata de medici de familie si de medicii specialisti de compensare in procent de 100% pentru medicamentele al caror pret de referinta nu depaseste 10 lei pe ambalaj.

"In categoria persoanelor asigurate se includ copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la 29 de ani, daca sunt elevi, inclusiv absolventii de liceu pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenicii sau studentii daca nu realizeaza venituri din munca mai mari decat salariul minim pe economie, persoanele aflate in somaj. Pot fi eliberate fara contributie personala un numar de maximum 5 medicamente al caror pret de referinta nu depaseste 10 lei pe ambalaj", mai prevede proiectul.

Totodata, in cazul prescriptiei medicale care se elibereaza la externarea din spital perioada de medicatie pentru care se aplica prevederile nu poate depasi 30 de zile. Exceptii se fac in cazul copiilor de pana la 12 luni si al bolnavilor inclusi in programele de sanatate pentru care numarul de medicamente prescrise corespunde schemei terapeutice.

Caracterul legii, al carei initiator este senatorul PDL Alin Tise, este organic, Senatul fiind prima Camera sesizata.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Propunerea-ca-medicamentele-sub-10-lei-sa-fie-gratuite-pentru-cei-nevoiasi_-respinsa-in-Senat_18875/

lauff lautf laurf