Imprimare

Sanatatea are nevoie de minimum 300-400 de milioane de lei, la rectificarea bugetara

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu a declarat ca a cerut "multe suplimentari" la rectificarea bugetara, dar sumele minime pe care trebuie sa le obtina sanatatea sunt de 300-400 de milioane de lei.

"Am cerut mult mai mult, dar, daca vor veni 300-400 de milioane de lei, ne vom descurca pana la sfarsitul anului", a declarat ministrul intr-un interviu pentru TVR.

"Am cerut multe suplimentari, recunosc, pentru ca bugetul pe anul acesta este foarte trist. O mare parte din bani trebuie sa se duca catre arierate, care si ele trebuie platite, pe buna dreptate. Deci, banii pe care ii avem sunt mai putini, din nefericire", a explicat Nicolaescu.

Ministrul a precizat ca sumele sunt necesare pentru programul de transplant si pentru programele nationale.

In ceea ce priveste programul de transplant, ministrul sanatatii spune ca " am consumat intr-un trimestru cat intr-un an, pentru ca a ajutat Dumnezeu sa avem donatori" si a subliniat faptul ca "nimeni nu a prevazut o asemenea dezvoltare a transplantului si aici trebuie intervenit repede".

In ceea ce priveste activitatea de transplant, pe 5 iunie, ministrul a avut o intalnire cu reprezentantii Agentiei Nationale de Transplant, conducerea Spitalului Regional Targu-Mures, presedintii comisiilor de specialitate din MS, specialisti si conducerea UMF Bucuresti si Targu-Mures pentru a clarifica cateva aspecte importante privind desfasurarea activitatii de transplant in Romania, precum si situatia transplantului de cord.

In cursul intalnirii, au fost abordate probleme precum evaluarea bugetului pentru transplant si transplantul de cord. Ministrul le-a mai cerut celor care se ocupa de acest domeniu sa prognozeze activitatea de transplant si sa faca estimari bugetare, pentru a avea o situatia a necesarului pentru finantare.

Privind rectificarea bugetara, ministrul a declarat in urma intalnirii cu responsabili din transplant ca se prognozeaza ca pana la sfarsitul anului sa se faca o suplimentare de 70 milioane de lei.

Romania a inregistrat de la inceputul anului 2013 cea mai mare crestere a numarului de transplanturi dintre toate tarile europene, succes remarcat si evidentiat la Congresul ELPAT de la Rotterdam. Daca anul trecut au fost 67 de donatori aflati in moarte cerebrala, de la inceputul acestui an s-au inregistrat 60 de donatori, a spus dr. Victor Zota, coordonator national al Agentiei nationale de Transplant, cu ocazia Zilei Nationale a Transplantului in Romania.

Autor: Max Constantinescu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Sanatatea-are-nevoie-de-minimum-300-400-de-milioane-de-lei_-la-rectificarea-bugetara_18880/

lauff lautf laurf