Imprimare

Peste 700 de medici prezenti la al 39-lea Congres National de Diabet

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Congres National al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice s-a desfasurat in perioada 22-25 mai, la Sibiu.

Desfasurat in acest an sub egida Academiei Romane, congresul a atras peste 700 de medici diabetologi, dar si din specialitati conexe diabetului precum si peste 80 de speakeri nationali si internationali.

,,Cel de-al 39-lea Congres al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice s-a bucurat si in acest an de un real succes, prin prezenta a 760 de participanti, lucru care ne bucura extrem de mult, avand in vedere si implicarea manifestata in cadrul sesiunilor stiintifice si faptul ca impreuna luptam sa ducem mai departe o specialitate frumoasa, de varf. Succesul din acest an se datoreaza de asemenea speakerilor nationali si internationali, care ne-au onorat cu prezenta lor si care au contribuit semnificativ, oferind cele mai noi informatii si solutii cu privire la metodele de diagnostic, tratament si control al diabetului si complicatiilor acestei afectiuni ”, a declarat prof.univ.dr. Maria Mota, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

De remarcat este faptul ca doua prestigioase societati internationale, European Association for the Study of Diabetes si International Diabetes Federation s-au alaturat Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, in cadrul editiei din acest an.

Al 39-lea Congres National al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice a debutat cu ceremonia de deschidere a evenimentului, in cadrul careia au fost inmanate premiile Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice precum si titlurile onorifice Diabetes Honoris Causa si diplomele de membru de onoare.

Astfel, prof. dr. Andrew Boulton, prof. dr. Eberhard Standl si prof.dr. Eva Feldman au primit titlul de Diabetes Honoris Causa.

Diplomele de Membru de onoare a Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice au fost acordate: prof. dr. Dana Dabelea, prof. dr. Rodica Pop Busui si prof. dr. Alberto de Leiva.

Premiile anuale ale Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice au mers catre: prof. dr. Doina Catrinoiu (Marele Premiu al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice), conf. dr. Cristian Serafinceanu (Premiul Anual al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice), dr. Bogdan Timar (Premiul pentru Tineret al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice), dr. Iuliana Lidia Arhire (Premiul pentru Tineret al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice), dr. Gabriela Creteanu (Premiu pentru „Profesiunea de medic”), sef. lucr. dr. Nicolae Mircea Panduru (Bursa Paulescu) si dr. Paul Gagniuc (Premiul Special).

Noutatile editiei 39

Evenimentul, desfasurat timp de patru zile, a avut un program stiintific complex organizat in 21 de sesiuni stiintifice.

Printre noutatile acestei editii s-a numarat prezentarea in premiera a datelor preliminare ale studiului epidemiologic „PREDATORR”, derulat la nivel national, studiu care aduce date legate de epidemiologia bolilor metabolico-nutritionale, cat si despre factorii de risc ai acestora in Romania.

In cadrul congresului au fost organizate sesiuni comune ale Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice impreuna cu Societatea Romana de Cardiologie, Societatea Romana de Nefrologie, Societatea Romana de Chirurgie si Societatea Romana de Pediatrie.

De asemenea, a fost lansat ghidul de diabet gestational, in prezenta unei mari personalitati din domeniu: prof. dr. Alberto de Leiva (Spania). Tot in cadrul manifestarii cele 11 grupuri de lucru ale Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice au prezentat rezultatele activitatii lor.

Un alt moment extrem de important a fost workshop-ul legat de monitorizarea continua a glicemiei – prin intermediul caruia s-au adus la zi date teoretice si s-au interpretat grafice ale unor pacienti.

Ultima zi a evenimentului a coincis cu Ziua Tanarului Diabetolog, unde tineri medici diabetologi si-au prezentat ultimele cercetari din domeniu. Un interes crescut a fost acordat si sesiunilor de poster, din 23, respectiv 24 mai, dovada fiind numarul mare de postere existente in cele 2 zile, iar cele mai bune au fost premiate in cadrul ceremoniei de inchidere a evenimentului, din 25 mai.

Un alt punct de atractie a fost reprezentat de zona dedicata cartii medicale – prin infiintarea primei biblioteci a Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice - unde s-au regasit unele dintre cartile publicate de-a lungul timpului de catre membrii Societatii, fiind astfel facilitat accesul studentilor, medicilor rezidenti si specialisti la aceste lucrari de o reala valoare.

Printre personalitati internationale de varf care au luat parte, in calitate de speakeri, pentru a prezenta cele mai noi informatii si solutii cu privire la metodele de diagnostic, tratament si control al diabetului si complicatiilor acestei afectiuni se numara: Prof. dr. Andrew Bolton (Marea Britanie) – Presedinte al Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului, Prof. dr. Dana Dabelea (SUA), Prof. dr. Stefano del Prato (Italia) – Vicepresedinte al Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului, Prof. dr. Alberto de Leiva (Spania), Prof. dr. Eberhard Standl (Germania), Prof. dr. Carol Forsblom (Finlanda), Prof. dr. György Jermendy (Ungaria), Prof. dr. Pozzilli Paolo (Italia), Prof. dr. Philip Homme (Marea Britanie), Prof. dr. Dragan Micic (Serbia), Prof. dr. Eva Feldman (SUA), Prof. dr. Rodica Pop-Busui (SUA), Dr. Andreea Soare (Italia), Prof. dr. Predrag Djordjevic (Serbia), Prof. dr. Piaditis George (Grecia), Dr. Stelios Fountoulakis (Grecia), Dr. Iuliana Ristea Popescu (Belgia).

...

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Peste-700-de-medici-prezenti-la-al-39-lea-Congres-National-de-Diabet_18882/

lauff lautf laurf