Imprimare

Efectul Duta: Doru Badescu si-a dat demisia, Ponta il propune pe Cristian Busoi la presedintia CNAS

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Premierul Victor Ponta a declarat, joi seara, in cadrul emisiunii ”Sub Semnul intrebarii”, de pe B1 TV, ca il va propune pe europarlamentarul Cristian Busoi la conducerea CNAS.

Ponta a anunta ca, in urma discutiei avute cu presedintele CNAS, Doru Badescu, referitoare la situatia creata de anuntul numirii lui Lucian Duta in CA al acestei institutii si reactia nepotrivita a CNAS, acesta si-a prezentat demisia.

”Maine (vineri, 14 iunie) o sa-l propun pe Cristian Busoi, europarlamentar”, a anuntat Ponta.

Potrivit premierului, Lucian Duta nu este membru al CNAS, pentru ca Administratia Prezidentiala nu a semnat niciun decret in acest sens.

”Vreau sa clarific ca domnul Duta nu este membru al Consiliului de Administratie, Administratia Prezidentiala nu a semnat niciun decret. A fost o actiune personala a unui consilier”, a explicat premierul Ponta.

Conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate a anuntat miercuri, 12 iunie, ca isi rezerva dreptul de a nu intruni sedintele Consiliului de Administratie pana la retragerea nominalizarii lui Lucian Duta ca membru in CA al Casei.

Potrivit comunicatului de presa, o adresa a Administratiei Prezidentiale comunica numirea lui Lucian Duta, fost presedinte al CNAS, in locul lasat liber in Consiliul de Administratie prin retragerea prof.dr. Monica Pop.

Reactia conducerii CNAS a fost vehementa. S-a anunta chiar intentia de a nu se mai intruni CA al CNAS pana nu se revoca aceasta numire.

Daca ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu a evitat sa comenteze numirea, dar a crititcat reactia CNAS, premierul a decis sa ia atitudine.

Astfel, primul-ministru Victor Ponta considera ca exista cateva probleme de fond privind numirea lui Lucian Duta in Consiliul de Administratie al CNAS, iar "revenirea unei persoane cercetate penal in legatura cu activitatea CNAS reprezinta o situatie de natura sa impiedice buna functionare a institutiei", se arata joi intr-un comunicat al Guvernului.

Potrivit comunicatului Executivului, faptul ca nu a fost publicata in Monitorul Oficial numirea lui Lucian Duta in Consiliul de Administratie al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si faptul ca acesta este cercetat de DNA constituie "problemele de fond" sesizate de premierul Victor Ponta in acest caz.

"In cazul desemnarii doctorului Lucian Duta, numirea a fost transmisa catre Presedintele CNAS printr-o simpla adresa semnata de consilierul prezidential Virgil Paunescu (fost presedinte CNAS), nefiind publicat niciun decret prezidential in Monitorul Oficial", subliniaza sursa.

In plus, doctorul Lucian Duta face obiectul unor dosare de urmarire penala aflate pe rolul DNA in legatura cu incalcari ale legii privind Sistemul Informatic Unic Integrat de Sanatate din Romania si in legatura cu aplicarea taxei clawback. Aceste nereguli au fost sesizate de Corpul de Control al Primului-ministru, de Curtea de Conturi si de CNAS inca de anul trecut. Toate aceste institutii au sesizat prejudicii de milioane de euro, se arata in comunicatul emis de Guvern, care a anexat documentele in cauza.

"Primul-ministru considera ca revenirea unei persoane cercetate penal, in legatura cu activitatea CNAS, reprezinta o situatie de natura sa impiedice buna functionare a institutiei. Presedintele CNAS va aplica legea in vigoare in asa fel incat sa nu blocheze activitatea acestei institutii atat de importante pentru cetateni, insa, pana la solutionarea cauzelor penale, exista pericolul ca activitatea dr. Lucian Duta in pozitia de membru CA sa afecteze grav cercetarile in cauza, avand acces la informatii cu caracter confidential si de asemenea putand sa influenteze martorii", sustine sursa citata.

 


 

Autor: Max Constantinescu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Efectul-Duta_-Doru-Badescu-si-a-dat-demisia_-Ponta-il-propune-pe-Cristian-Busoi-la-presedintia-CNAS_18884/

lauff lautf laurf