Prof dr Ostin Mungiu: in Romania exista multa durere insuficient sau prost tratata
Peste 200 de profesionisti din domeniul sanatatii au luat parte la Congresul National de Durere, organizat in premiera de Asociatia de Algeziologie din Romania, Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa” Iasi si compania de comunicare medicala Houston NPA, in perioada 30 mai-1 iunie 2013, la Iasi.
Coordonatorul stiintific al Congresului National de Durere a fost prof. emerit dr. Ostin C. Mungiu.
Manifestarea a venit in completarea traditionalului eveniment medical: Zilele Medicamentului, ajuns la cea de-a 22-a editie.
La Congres au participat specialisti din: neurologie, reumatologie, oncologie, ginecologie, pediatrie, medicina de familie, farmacie, precum si studenti si medici rezidenti.
Peste 50 de lectori au sustinut 55 de prezentari la evenimentul interdisciplinar creditat cu 17 puncte EMC si 24 puncte EFC.
Cursuri pre-Congres pentru studenti si rezidenti
Congresul National de Durere a debutat pe 30 mai cu o serie de cursuri pre-congres adresate studentilor si medicilor rezidenti. in cadrul sesiunii cu acces liber au fost abordate teme precum: durerea in oftalmologie si in neurochirurgie, durerea post-operatie pe cord, aspecte ale durerii la pacientul varstnic. Coordonatorul sesiunii pentru rezidenti si studenti a fost dr. Andrei Dondas.
Rolul si limitele farmacistului in terapia durerii, abordate intr-o sesiune speciala
Inaintea deschiderii oficiale a congresului a fost sustinuta si o sesiune speciala de prezentari orientate pe experienta practica a farmacistului in terapia si managementului durerii.
Principalul obiectiv a fost acela de a imbunatati comunicarea medic-farmacist-pacient si de a ii ajuta pe participanti sa isi imbogateasca rationamentul clinic, dupa cum a declarat sef lucrari dr. Veronica Bild, coordonatorul sesiunii: „Avem o mare de analgezice, foarte multe limitari, multe OTC-uri, mai mult sau mai putin controversate, dar ei, farmacistii, pot sa asigure asistenta primara simptomatica, iar scopul nostru este sa aiba macar un minim de cunostinte despre durere, in asa fel incat sa separe bine limita aceasta: pana aici ii tratez eu, de-acum incolo ii duc la medic.”
Importanta deschiderii evenimentului fata de farmacisti a fost subliniata si de farm. Gabriela Streit, presedintele Colegiului Farmacistilor Iasi: „Noi suntem prima veriga pe care pacientii o abordeaza si, din 10 pacienti care se adreseaza farmaciei, 8 sunt cu simptome de durere. Numarul este chiar in crestere, date fiind conditiile de stres, de oboseala in care traim astazi”.
Durerea viscerala, tema centrala a primului Congres National de Durere
Tema centrala a congresului a fost durerea viscerala, Asociatia de Algeziologie aliniindu-se, astfel, la initiativa Asociatiei Internationale pentru Studiul Durerii, care a declarat 2013 Anul Mondial de Lupta impotriva Durerii Viscerale.
Simpozionul a fost coordonat de prof. dr. Cornel Neamtu, care a atras atentia asupra incidentei acestui tip de durere: „Durerea viscerala este cea mai frecvent intalnita din cea solicitata de catre pacienti la serviciile de urgenta: in proportie de 70-80%, iar, pe de alta parte, cel putin 25 % din populatia planetei a suferit cel putin o data astfel de dureri.”
Una dintre temele de maxim interes expuse in cadrul simpozionului a fost „Hiperalgezia viscerala la copil”, subiect explorat de prof. dr. Stela Gotia, una dintre promotorii introducerii studiului durerii in invatamantul medical (inclusiv studiul durerii la copil): „Relatia pediatrie-algeziologie este extrem de importanta. De exemplu, in reanimarea neonatala -copilasii care au nevoie de intubatie, de respiratie asistata si, de regula, sunt mititei, au un kilogram si jumatate sau chiar mai putin - daca durerea este profilactizata, sansa de supravietuire este mai mare, lucru dovedit statistic in unitati mari de terapie intensiva. Trebuie sa fim foarte constienti de aspectul combaterii durerii la copil, care are particularitati: copiii nu au echipamente enzimatice, nu metabolizeaza in acelasi ritm medicamentele ca si adultul, exista riscul de efecte adverse mai mare decat la adult. Unele medicamente antidurere nu pot fi date la copil. Prin urmare, capitolul durere la copil este fundamental.”
Durerea la copil si adolescent- un subiect delicat si plin de provocari
Realizata in parteneriat cu Societatea Romana de Pediatrie, sesiunea de prezentari privind tratamentul durerii la copil si adolescent a scos in evidenta multiple aspecte ale relatiei dintre pediatrie si algeziologie.
„In patologia pediatrica, durerea este un semn si un simptom extrem de frecvent intalnit, cu o paleta enorm de mare de nuante, uneori cu o intensitate care provoaca o suferinta profunda copilului, ii perturba scolaritatea sau il scoate din mediul familial si il aduce in spital. Avand in vedere ca sugarul sau copilul mic nu stie sa relateze durerea, este cu atat mai mult necesar ca specialistii, pediatri sau nu, sa inteleaga si sa incerce sa observe, chiar fara sa ii comunice pacientul, de ce are aceasta durere”, a declarat prof. dr. Marin Burlea, presedintele Societatii Romane de Pediatrie.
Particularitatile durerii in neurologie, reumatologie, oncologie
...Sursa: PaginaMedicala.ro