Imprimare

CMR a convocat Consiliul National pentru a discuta posibile actiuni de protest

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), prof.dr. Vasile Astarastoae, a anuntat reunirea Consiliului National pe data de 20 iunie, eveniment la care vor participa toti profesionistii din Sanatate, pentru a discuta cu privire la actiunile care se impun in continuare, daca nu se iau masurile pe care le-a propus, pentru ca sistemul romanesc de sanatate sa nu intre in colaps.

"Deocamdata vom crea o asociatie a profesionistilor din sanatate si vom discuta sa declansam o serie de actiuni, plecand de la marsuri, demonstratii si pana la blocarea sistemului prin demisia personalului medical, pentru ca situatia actuala nu mai poate continua", a precizat sambata Astarastoae, la o conferinta de presa prilejuita de reuniunea, in Romania, a Consiliului European al Ordinelor Medicilor (CEOM).

El a spus ca aceasta discutie o va avea la Consiliul National, pe data de 20 iunie, la Bucuresti.

"Daca nu se iau masurile pe care noi le-am propus si pe care incercam sa le si impunem, daca forta argumentelor nu este acceptata, s-ar putea ca in cativa ani de zile, sistemul de sanatate romanesc sa fie depopulat, in conditiile in care exista unitati medicale in care nu mai pot sa functioneze sau functioneaza la cota de avarie, mai ales in zone care sunt deja defavorizate, migratia externa este insotita si de migratia interna. Daca pleaca cineva din Iasi, imediat cineva din Vaslui, Botosani sau Suceava poate sa vina la Iasi, dar acolo de unde a plecat nu mai vine nimeni. De aceea trebuie sa fie luate masurile pe care noi le-am propus, care sa redea, pe de o parte, independenta profesionala, iar pe de alta parte, demnitatea, inclusiv cresterea veniturilor medicilor", a precizat Astarastoae, potrivit Agerpres.

In ceea ce priveste actiunile revendicative, el a spus ca CMR nu este adeptul ultimatumului, nu a amenintat, ci a previzionat ca este posibila si o asemenea masura.

"Nu am pus-o in practica, pentru ca tot timpul am sperat la un dialog si am avut promisiuni, inclusiv de la prim-ministrul Victor Ponta, inainte de data de 9 decembrie, data dupa care nu am mai avut comunicare cu premierul. Repet, avem aceasta retinere pentru ca pacientii nu au nicio vina ca acesti guvernanti nu se apleaca asupra sistemului de sanatate", a aratat presedintele CMR.

Potrivit oficialului CMR, numarul medicilor care au plecat din tara, dupa anul 2007, a ajuns la 14.000 si acesta creste, "din cauza acestei campanii de denigrare a medicilor, care ii determina sa mearga sa lucreze intr-un sistem unde sunt bine platiti, dar au siguranta ca nu o sa descinda mascatii, procurorii".

Presedintele CMR a spus ca, pana acum, a cerut guvernelor sa scoata profesia medicala din ceea ce se cheama bugetar, functionar sau echivalentul acestuia, si sa aiba in vedere cresterea veniturilor medicilor, printr-o serie de masuri combinate. "Nu cerem media din UE, dar oricum sa creasca veniturile medicilor, incepand cu rezidentii. Daca o tara a gasit un miliard de euro sa creasca bugetul la Sanatate ca sa plateasca arierate la firme de medicamente, aparatura, si nu a gasit 41 milioane de euro pentru a dubla veniturile medicilor rezidenti, atunci acea tara isi merita soarta", a sustinut Astarastoae.

El a mai precizat ca in acest moment relatia cu Ministerul Sanatatii este una normala si de parteneriat, mentionand ca politica de sanatate nu o poate face numai acest minister, blocajul fiind la Ministerul Finantelor.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/CMR-a-convocat-Consiliul-National-pentru-a-discuta-posibile-actiuni-de-protest_18891/

lauff lautf laurf