Imprimare

Peste 4.000 de medici romani profeseaza in Franta

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Colegiul Medicilor din Romania a gazduit la sfarsitul acestei saptamani pentru prima data in Romania reuniunea Comitetului European al Ordinelor Medicilor (CEOM).

Au participat reprezentantii organizatiilor profesionale din Franta, Marea Britanie, Belgia, Germania, Elvetia, Spania, Portugalia, Grecia, Cipru, Luxemburg, Italia, Slovenia si Romania.

“Reuniunea CEOM desfasurata la Bucuresti este o recunoastere a contributiei reprezentantilor Colegiului Medicilor din Romania la activitatea organizatiei, dar si a bunei calitati a medicilor romani care lucreaza in spatiul Uniunii Europene si care sunt cei mai buni ambasadori ai Romaniei”, a declarat preseditnele organizatiei.

Discutiile au fost axate atat pe analizarea problemelor comune cu care se confrunta toate tarile din Uniunea Europeana, cum este migratia medicilor, dar si pe probleme legate de autoreglementarea profesiei, codul deontologic si buna cooperare intre organismele de reglementare in interesul pacientului.

40% dintre medicii straini din Franta sunt romani

Din cifrele prezentate, medicii romani ocupa primul loc ca numar al medicilor straini in Franta (4.100, 40%), depasindu-i pe medicii belgieni, care reprezinta 20% si pe italieni (10%).

Totodata, proape 18% dintre medicii din Franta care si-au terminat studiile in alta tara provind din Romania, arata un raport al Consiliului National al Ordinului Medicilor (CNOM) din Franta, publicat recent. Medicii pregatiti in strainatate reprezinta 7,8% dintre medicii din Franta.

In ceea ce priveste medicii cu activitate continua, in "Atlasul demografiei medicale in Franta", ce cuprinde datele de la 1 ianuarie 2013, se arata ca in Tabloul Ordinului sunt cuprinsi 17.835 de medici cu pregatire universitara in afara Frantei. Dintre acestia, cei mai multi vin din Algeria (22%) si Romania (18%).

Aceasta categorie de profesionisti a crescut puternic in ultimii ani, cu 43% în perioada 2008-2013, iar pana in 2018 CNOM prevede o noua crestere, de circa 34%.

Dr. Xavier Deau, secretar general CEOM si vicepresedinte al Ordinului Medicilor din Franta a apreciat activitatea medicilor romani.

“Noi in Franta avem multi medici romani, iar Franta are multi studenti la medicina care invata in Romania. Suntem foarte fericiti de contributia Romaniei la educatia francezilor pentru ca noi avem numerous clausus in anul I de facultate, iar Romania salveaza acesti studenti. Avem medici romani cu o excelenta cultura medicala si care vorbesc foarte bine limba franceza. Sunt foarte curajosi si invata extrem de repede baza pregatirii noastre. Merg sa lucreze in regiuni dificile, unde francezii au dezertat. In regiunea de est, jumatate din totalul medicilor sunt medici romani. Venirea lor pune insa o problema de echitate si de echilibru. Mi-au spus mai multi medici romani ca dupa plecarea lor, colegii lor au ramas singuri in sectie. Il imbracam pe Paul si il dezbracam pe Pierre. Altfel spus, rezolvam problema Franta, insa creem o problema majora Romaniei”, a declarant dr. Deau.

Dr. Roland Kerzman, din Belgia, presedintele CEOM a declarat ca organizatia pe care o reprezinta este interesata sa dezvolte cooperarea intre organismele de reglementare astfel incat sa asigure calitatea asistentei medicale in in interesul pacientilor din spatiul european.

Presedintele Colegiului medciilor, prof.dr. Vasile Astarastoae a spus ca numarul medicilor care au plecat din tara, dupa anul 2007, a ajuns la 14.000 si va creste, "din cauza acestei campanii de denigrare a medicilor, care ii determina sa mearga sa lucreze intr-un sistem unde sunt bine platiti, dar au siguranta ca nu o sa descinda mascatii, procurorii".

Potrivit Agerpres, presedintele CMR a mai spus ca, pana acum, a cerut guvernelor sa scoata profesia medicala din ceea ce se cheama bugetar, functionar sau echivalentul acestuia, si sa aiba in vedere cresterea veniturilor medicilor, printr-o serie de masuri combinate. "Nu cerem media din UE, dar oricum sa creasca veniturile medicilor, incepand cu rezidentii. Daca o tara a gasit un miliard de euro sa creasca bugetul la Sanatate ca sa plateasca arierate la firme de medicamente, aparatura, si nu a gasit 41 milioane de euro pentru a dubla veniturile medicilor rezidenti, atunci acea tara isi merita soarta", a sustinut Astarastoae.

El a mai precizat ca in acest moment relatia cu Ministerul Sanatatii este una normala si de parteneriat, mentionand ca politica de sanatate nu o poate face numai acest minister, blocajul fiind la Ministerul Finantelor.

Prof. dr. Vasile Astarastoa a propus spre reflexie modalitatile de compensare a cheltuielilor, nu prin plati directe, ci prin contributia statelor beneficiare la perfectionarea medicilor din Romania si la transferul de know how (stagii de pregatire, burse, tehnologie).

Presedintele propus al CNAS, prezent la reuniune

In prima parte a reuniunii a fost prezent si europarlamentarul Cristian Busoi, propus de premierul Victor Ponta la conducerea CNAS.

In interventia sa in cadrul conferintei, dr. Deau i-a spus dr. Busoi ca venind aici a observat ca Romania nu este atat de saraca, asa ca nu intelege de ce nu isi permite sa creasca salariile medicilor.

Organizatia CEOM a fost creata in 1971 la Paris, iar ca misiune si-a propus sa promoveze calitatea actului medical in interesul pacientului, sa dezvolte standarde de calitate in medicina, sa creeze standard comune legate de etica medicala.

Romania va gazdui in luna noiembrie 2013 reuniunea unei alte organizatii importante europene – Comitetul Permanent al Medicilor Europeni.

 

 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Peste-4.000-de-medici-romani-profeseaza-in-Franta_18894/

lauff lautf laurf