Imprimare

FABC cere Guvernului masuri impotriva fumatului

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Reprezentantii Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) ii cer premierului Victor Ponta sa aprobe masurile prevazute in propunerea de directiva a Comisiei Europene care are ca scop descurajarea fumatului.

Potrivit unui comunicat al FABC, in perioada 2005 - 2010, Romania a implementat mai multe masuri care s-au adresat in special fumatorilor pentru a-i incuraja, ajuta, pe alocuri chiar sa-i forteze sa renunte la fumat.

Urmare a campaniilor antifumat un numar mai mic de romani fumeaza de la 30,9% fumatori zilnic in 2008, s-a ajuns la 24,3% in 2011, oamenii sunt mai informati despre efectele fumatului, iar mortalitatea prin boli cardiovasculare datorata fumatului este in scadere (de la 28.146 decese in 2005 la 26.432 decese in 2010), precizeaza sursa citata.

Mai mult, incasarile la buget din accize s-au dublat: de la 3,1 miliarde lei in 2007 la 7,72 miliarde lei, in 2012.
''Datorita remanentei substantelor cancerigene in organismul fumatorului, riscul de cancer pulmonar scade foarte lent si foarte putin. De aceea, atata timp cat continua sa creasca rata imbolnavirilor prin cancer pulmonar, inseamna ca masurile de descurajare a fumatului trebuie intensificate'', se arata in comunicat.

FABC nu este de acord cu mesajul Romaniei la directiva anti-fumat, in sensul ca industria tutunului nu trebuie afectata.

''In conditiile in care tratamentul pentru oamenii cu cancer, cu boli cardio-vasculare, cu boli pulmonare este din ce in ce mai greu accesibil din cauza finantarii insuficiente, iar oamenii se imbolnavesc din ce in ce mai mult din cauza fumatului FABC considera ca nu este binevenita o asemenea decizie'', mentioneaza sursa citata.

Reprezentantii federatiei cer eliminarea acelor produse care ii amagesc pe adolescenti sa incerce primele ''fumuri'': tigarile aromate (de exemplu, cu capsule mentolate care schimba gustul tigarii), colorate, subtiri, in pachete frumos colorate (de ex ce imita rujurile), care permit introducerea unor reclame la fumat, inscriptionarea cu avertismente cat mai mari si cat mai vizibile, interzicerea fumatului in spatiile publice inchise pentru ca tinerii nefumatori si cei care s-au lasat de fumat sa nu mai fie supusi presiunii anturajului fumatorilor.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/FABC-cere-Guvernului-masuri-impotriva-fumatului_18897/

lauff lautf laurf