Leziunile cutanate cronice, patologie tratata neunitar in Romania
Leziunile cutanate cronice, escarele si ulcerele vasculare, o patologie dureroasa pentru pacienti si costisitoare pentru sistemul de sanatate, nu sunt inca tratate unitar si consecvent in Romania, sunt aspecte ce au fost evocate in cadrul conferintei nationale “Managementul leziunilor cutanate cronice” organizate de Revista Politici de Sanatate pe 18 iunie.
Conferinta, unica in Romania pe aceasta tema, a subliniat aspectele actuale, pluridisciplinare, ale acestei patologii
Nu exista in Romania specializare in tratarea acestor rani cronice, centre pilot dedicate sau centre educationale, eforturile cadrelor medicale fiind individuale si incercandu-se importul experientei, ghidurilor si protocoalelor terapeutice din UK, US sau Germania.
O posibila explicatie ar fi multidisciplinaritatea echipei care este implicata in tratamentul acestor afectiuni, la granita multor specialitati- medici de familie, internisti, chirurgi generalisti, chirurgi cardiovasculari, chirurgici plasticieni, neurologi,dermatologi, nutritionisti, geriatri.
Desi s-au facut progrese evidente si tehnologii noi au fost introduse la nivel global, Romania ramane o tara care trateaza la nivelul medicinii anilor 90, cu costuri importante pentru pacienti dar si pentru sistemul sanitar.Statisticile din Romania lipsesc, la fel studiile de cost/eficienta in ingrijirea acestor bolnavi iar noile tratamente par prea scumpe pentru statul roman care nu compenseaza solutiile de tratament actuale.
In cuvantul de deschidere, dr Calin Alexandru, Directorul Directiei de Asistenta Medicala si Politici Publice din Ministerul Sanatatii a subliniat interesul factorilor decidenti pentru identificarea unor noi surse de finantare si scadere a costurilor ingrijirii bolnavilor cronici. Ministerul Sanatatii intentioneaza sprijinirea dezvoltarii sistemului ambulatoriu si de ingrijiri la domiciliu, a dat asigurari Calin Alexandru. Un amplu proiect care urmeaza a fi implementat de catre minister in colaborare cu Banca Mondiala, este cel al asistentei comunitare prin infiintarea de centre in care asistenta medicala sa fie integrata cu cea sociala. In plus, un accent deosebit se va pune pe medicina paliativa, a subliniat reprezentantul Ministerului.
Evaluarea tehnologiilor medicale este un nou domeniu multidisciplinar din cadrul analizei politicilor de sanatate, examineaza aspectele medicale, economice, etice si sociale ale diferitelor interventii si tehnologii medicale, a evidentiat dr. Daniela Valceanu de la Scoala Nationala de Sanatate Publica, Management si Perfectionare in domeniul sanitar. Evaluarea tehnologiilor medicale sprijina luarea deciziilor in domeniul sanitar, atat manageriale cat si clinice, reprezentand o legatura intre cercetare si luarea deciziilor, cu scopul de a imbunatati costul de oportunitate si a scadea costul crescut al unor decizii gresite , a mentionat dr.Daniela Valceanu.
Un exemplu edificator este cel britanic, NICE – Institutul National pentru excelenta in Sanatate si Ingrijiri din Marea Britanie elaborand standarde de calitate documentate prin cercetari sustinute inclusie in domeniul ingrijirii pacientilor cu ulcere cutanate cronice.
Aceste standarde de calitate sunt centrate pe abordarea individualizata a serviciilor – adaptata nevoilor si circumstantelor, pe respectul acordat pacientilor, tinandu-se cont de parerile si preferintele acestora, de implicarea familiei si a personalului de ingrijire in functie de optiunile pacientilor dar si pe incurajarea pacientului pentru a oferi feedback despre ingrijirile de sanatate.
Potrivit dr Valceanu, ghidul Colegiului Regal de Nursing din Marea Britanie prevede si masuri de preventie a aparitiei escarelor. Astfel, la persoanele imobilizate la pat:
- trebuie evitata mentinerea unei pozitii mai mult de 2 ore
- trebuie efectuate miscari pasive/ de redistribuire a greutatii in functie de mobilitate
- este necesare o evaluare nutritionala
- trebuie folosite dispozitive de reducere a presiunii
- se foloseste o saltea spuma cu specificatie inalta.
In occident exista o cultura a calitatii si sigurantei pacientului in spital, sustine dr Mircea Olteanu, Presedinte Asociatia Spitalelor. In Romania este nevoie de o schimbare de mentalitate, de o reorganizare a spitalelor, elaborarea de ghiduri si de indicatori de performanta cuantificabili care sa masoare calitatea si siguranta actului de ingrijire medicala, de includerea pacientului in echipa de tratament printr-o informare si cooptare a sa in autoingrijire. Dr Oleanu a spus ca "sistemul are escare", ce determina "escare" pacientilor. Totodata, dr Olteanu a subliniat ca in alte tari se vorbeste din ce in ce mai mult si despre o preventie cuaternara, ce tine de efectele adverse ale sistemului.
Cristian Dobre, de la Asociatia purtatorilor de stoma cutanata, a amintit colaborarea dintre asociatie, Ordinul Asistentilor Medicali si Moaselor si parteneri din Marea Britanie pentru organizarea de cursuri pentru managementul plagilor cronice.
In prezentarea sa, Cristian Dobre a subliniat prezenta unor riscuri si erori in ingrijirea bolnavilor cu plagi cronice.
Printre riscuri, el a subliniat cunostiintele deficitare, problemele legate de marketing, reactiile adverse ale substantelor folosite pentru tratarea plagii, costurile si docmentatia (lipsa protocoalelor si a algoritmilor). Ca erori de tratament au fost prezentate folsirea antisepticelor (efect citotoxic), temperatura solutiei de irigat plaga, pansamentul cocktail, izolarea si expunerea plagii, terapiile complementare.
...Sursa: PaginaMedicala.ro