Imprimare

Transplantul de cord ar putea fi reluat din octombrie

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Transplantul de cord la Institutul Inimii din Targu Mures ar putea fi reluat pana la 15 octombrie, a declarat marti, 18 iunie, ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, intr-o conferinta de presa.

Potrivit ministrului sanatatii, Institutul va intra "in functiune" de la 1 iulie, iar pana la 31 iulie va fi definitivata organigrama.

Recent, Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu Mures a fost reinvestit cu personalitate juridica, ce ii va permite functionarea la capacitatea optima, dupa ce, in 2011, fusese reorganizat si trecut in subordinea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta.

Ministrul sanatatii a avut marti, 18 iunie, o intalnire cu reprezentantii Agentiei Nationale de Transplant si ai altor institutii implicate in aceasta activitate.

"Intalnirea de astazi face parte din seria de consultari pe care le-am initiat pe tema transplantului, care este una complexa si sensibila. Transplantul este practic ultima metoda la care se recurge pentru a salva vieti", a declarat ministrul. Potrivit acestuia, temele discutate in cadrul intalnirii au vizat cadrul legislativ cu privire la transplant si modificarile necesarepentru a corecta deficientele si a veni in sprijinul activitatii de transplant; activitatea Agentiei de Transplant,pe parte organizatorica, logistica si administrativ; probleme de ordin medical, stiintific.

Ministrul a prezentat un "calendar" al actiunilor viitoare privind activitatea de transplant in Romania:

saptamana 24-30 iunie
Agentia Nationala de Transplant trebuie sa faca propuneri de modificare a OUG 35/2012 (care se refera la organizarea activitatii de transplant, n.r.) care sa fie transformate in amendamente.

finele lunii iunie
Ministerul Satatatii va organiza o intalnire extinsa cu toti presedintii Comisiilor de specialitate ale ministerului, conducerea Academiei de Stiinte Medicale, conducerea ANT, membrii consiliului onorific, managerii celor mai mari spitale pentru a discuta pe cateva teme esentiale care tin de reforma sistemului sanitar:statutul spitalelor, salarizarea personalului medical, legislatia privind malpraxisul, precum si introducerea pachetului de baza si a celui suplimentar de servicii sanitare, dar si reglementari specifice activitatii de transplant.

finele lunii iulie

Ministrul a solicitat ANT tarifarea tuturor tipurilor de transplant, astfel incat "sa stim care este in mod real costul unui transplant" iar ANT trebuie saprezinte o prognoza cu privire la activitatea de transplant – pe numar, tipuri de transplant si posibilitatea de a le efectua in tara sau strainatate. in functie de aceasta prognoza se va putea calcula bugetul necesar pentru anul urmator, in asa fel incat sa evitam dificultatile aparute anul acesta.

finele lunii august

Sunt asteptate propuneri din partea specialistilor pentru modificarea legislatiei cu privire la internarile postransplant, mai ales pentru cel medular. Ministrul a precizat ca va modifica actul normativ de organizare si functionare a ANT, astfel incatAgentia sa fie in mod real cea care raspunde de politica de transplant si sa detina parghiile necesare. Activitatea ANT trebuie sa capete mai multa substanta. "Avem in vedere aici partea de gestionare a Registrului national de transplant, care sa cuprinda lista de asteptare, registrul primitorilor si al donatorilor, atributiile de programare si bugetare, dar si de acreditare si autorizare, inclusiv inspectie in vederea unei evaluari profesioniste inainte de acreditare si autorizare", a spus Nicolaescu.


Propuneri vizand pregatirea si retribuirea personalului

Ministrul sanatatii a evidentiat activitatea coodornatolrilor de transplant din unitatile sanitare, a caror activitate a fost pana acum una de "voluntariat". Eugen Nicolaescu a spus ca acest lucru se va schimba.

" Toti participantii (la intalnire, n.r.) au cazut de acord ca este nevoie de un program de pregatire si formare a personalului implicat in activitatea de transplant, dar si de o regandire a modului in care este calculat costul transplantului, astfel incat acesta sa includa si activitatea echipelor de prelevare, dar si cea a medicilor si asistentilor care efectueaza asemenea servicii medicale", a declarat ministrul.

De asemenea, una din problemele semnalate se refera la lipsa de coordonare cu CNAS pentru a urmari traseul pacientilor. "Solutia pe care o avem in vedere este integrarea sistemului informatic al ANT, privitor la pacientii transplantati, cu cel de la CNAS, si introducerea de elemente suplimentare in sistemul informatic", a mai spus Nicolaescu.

Ministrul sanatatii a mai avut o intalnire cu reprezentantii Agentiei Nationale de Transplant, conducerea Spitalului Regional Targu-Mures, presedintii comisiilor de specialitate din MS, specialisti si conducerea UMF Bucuresti si Targu-Mures, pe 5 iunie, pentru a clarifica cateva aspecte importante privind desfasurarea activitatii de transplant in Romania, precum si situatia transplantului de cord.

In cursul intalnirii, au fost abordate probleme precum evaluarea bugetului pentru transplant si transplantul de cord. Ministrul le-a mai cerut celor care se ocupa de acest domeniu sa prognozeze activitatea de transplant si sa faca estimari bugetare, pentru a avea o situatia a necesarului pentru finantare.

Romania a inregistrat de la inceputul anului 2013 cea mai mare crestere a numarului de transplanturi dintre toate tarile europene, succes remarcat si evidentiat la Congresul ELPAT de la Rotterdam. Daca anul trecut au fost 67 de donatori aflati in moarte cerebrala, de la inceputul acestui an s-au inregistrat 60 de donatori, a spus dr. Victor Zota, coordonator national al Agentiei nationale de Transplant, cu ocazia Zilei Nationale a Transplantului in Romania.


 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Transplantul-de-cord-ar-putea-fi-reluat-din-octombrie_18902/

lauff lautf laurf