Imprimare

CMR: De la 1 iulie vor incepe actiunile de protest ale medicilor

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Profesor Dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, a anuntat joi, 20 iunie, ca de la 1 iulie medicii, alaturi de medicii dentisti si reprezentantii camerei federative ai medicilor, ai asistentilor si moaselor, ai SANITAS si ai pacientilor vor demara actiuni de protest pentru restabilirea demnitatii profesionale.

"Nu va fi vacanta (de vara) pentru profesionistii din sanatate", a spus presedintele medicilor referindu-se la miscarile de protest care vor incepe cu luna iulie.

La Consiliul National al Colegiului Medicilor desfasurat astazi au participt si Profesor Dr. Ecaterina Ionescu, presedintele CMDR, Dr. Alexandru Brezoescu, presedintele CMDB, Dr. Zaguya Pirotka, presedintele Camerei Federative a Medicilor, reprezentanti ai Federatiei SANITAS, ai UNOPA si ai rezidentilor.

In cadrul reuniunii s-a stabilit ca in doua saptamani sa se constitue o organizatie ce va cuprinde pe reprezentantii celor care lucreaza in sistemul sanitar si care va avea drept scop sustinerea unor revendicari comune. Profesorul Astarastoae a subliniat ca "trebuie sa actionam impreuna acolo unde se incalca demnitatea profesiei medicale". Totodata presedintele CMR a spus ca in doua saptamani proiectul ce cuprinde actiunile de protest va fi supus aprobarii prin referendum membrilor colegiului.

Se vor demara urmatoarele actiuni in sistem succesiv:

- adunari in care se vor prezenta solicitarile

- marsuri/greve

- demisia in bloc

In ceea ce priveste demnitatea profesionala reprezentantii medicilor transmit autoritatilor si societatii urmatorul mesaj "Ajunge! Ne-a ajuns cutitul la os, nu mai suportam sa fim batjocoriti, nu mai suportam sa fim haituiti. Nu vrem un tratament preferential ci un tratament normal ca intr-o tara civilizata, nu mai dorim ca frica sa fie elementul pe baza caruia sa se construiasca ceva".

Presedintele CMR a subliniat ca exista un dialog foarte bun cu Ministerul Sanatatii dar totul se blocheaza la Guvern.

Punctual revendicarile medicilor sunt:

- cresterea bugetului pentru sanatate la rectificarea bugetara

- scoaterea medicilor, ca salarizare din sistemul bugetar

- respectarea legii (95-2006) privind instiintarea in prealabil a CMR de urmarirea penala a unui medic

- cresterea graduala a veniturilor in sistemul sanitar.

 

 

Autor: Max Constantinescu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/CMR_-De-la-1-iulie-vor-incepe-actiunile-de-protest-ale-medicilor_18911/

lauff lautf laurf