Imprimare

Proiect de lege: asigurarile de malpraxis vor acoperi si daunele morale

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Potrivit unui proiect de lege, care va fi lansat vineri in dezbatere publica, asigurarea de malpraxis va acoperi si daunele morale.

In proiectul de act normativ se prevede obligatia asigurarii personalului medical atat pentru daune materiale cat si morale. Legea actuala (Titlul XV din Legea 95/2006) nu facea distinctia intre asigurarile pentru daune materiale si cele pentru daune morale. Drept urmare asiguratorii ofereau contracte de asigurari care in marea lor majoritate nu acopereau daunele morale.

Astfel este posibil, dupa cum a precizat secretarul de stat in MS, Raed Arafat, sa creasca cuantumul politelor de asigurari pentru medici. Pentru a reduce aceasta crestere institutia publica la care este angajat medicul va trebui sa plateasca un procent din prima de asigurare a cadrelor medicale. Printr-un viitor ordin comun al Ministrului Sanatatii si al Ministrului Justitiei se va limita la o anumita suma cuantumul despagubirilor pentru daune morale.

De asemenea se prevede introducerea clauzelor de anterioritate in politele de asigurare, astfel medicul este asigurat pentru incidente petrecute cu pana la 3 ani inainte de incheierea contractului de asigurare.

Proiectul de lege a fost elaborat cu intentia de a simplifica rezolvarea unui conflict privind malpraxisul, deoarece stabileste ca obligatorie procedura de solutionare amiabila anterioara demersurilor judiciare.

Autor: Max Constantinescu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Proiect-de-lege_-asigurarile-de-malpraxis-vor-acoperi-si-daunele-morale_18914/

lauff lautf laurf