Imprimare

Medicii de la Institutul Bals ofera consiliere online despre HIV/SIDA

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Institutului "Prof. dr. Matei Bals" a devenit gazda unor conferinte online in care specialisti cu reputatie nationala raspund intrebarilor pacientilor, anunta Agepres. Pacientii beneficiaza de anonimat si confidentialitate in cadrul acestor discutii, astfel putand aborda si teme delicate.

Conferintele online au loc in perioada 18 iunie - 2 iulie 2013, in zilele de marti si joi, intre orele 14,00-16,00 si sunt accesibile pe portalul www.edumedical.ro, atat pentru pacientii afectati de infectia cu HIV, cat si pentru cei care sunt interesati de acest subiect sau sunt apropiati de o persoana diagnosticata cu HIV/SIDA.

Echipa de specialisti din cadrul Institutului National de Boli Infectioase "Prof. dr. Matei Bals" raspunde pe teme precum: relatia medic-pacient, echilibrul emotional al pacientului, sarcina si rolul de parinte etc.

Dr. Mioara Predescu, coordonator Centrul Roman HIV/SIDA al Institutului spune ca proiectul este benefic si raspunsul pacientilor implicati dovedeste ca interventia medicilor este utila.

"Raspunsul pacientilor implicati in proiect si interesul lor pentru acest tip de dezbatere dovedesc pe deplin ca interventia noastra este una utila si acceseaza un canal de comunicare extrem de uzitat de generatia tanara, cea care are in cea mai mare masura nevoie de raspunsuri la intrebari," puncteaza medicul.

Tot prin platforma medicala www.edumedical.ro, peste 800 de pacienti cu HIV/SIDA au primit suport si raspunsuri la toate intrebarile adresate medicilor specialisti, in cadrul unei campanii pe acelasi subiect desfasurate anul trecut.

"Asociatia Romana Anti-SIDA (ARAS) spera sa extinda aceasta experienta de comunicare si catre alte domenii, cum ar fi prevenirea, consilierea sociala sau juridica", a declarat Liana Velica, manager proiect in cadrul ARAS.

In cadrul institutului, a fost infiintat in urma cu cinci ani Centrul Roman HIV/SIDA, ce monitorizeaza si evalueaza implementarea strategiei nationale, inclusiv alocarea si utilizarea resurselor existente. Centrul dezvolta si programe de educatie prin care sunt formati medici de planificare familiala si se implica activ in derularea campaniilor de informare, educare si comunicare cu privire la HIV/SIDA.

Proiectul de consiliere online privind HIV/SIDA este organizat de Asociatia Romana Anti-SIDA (ARAS), cu sprijinul Bristol-Myers Squibb.

In prezent, un pacient cu HIV/SIDA are acces la un singur medic prin sistemul medical de stat, se arata intr- o informare de presa a Institutului "Prof. dr. Matei Bals".

In Romania sunt diagnosticate peste 11.581 de persoane infectate cu HIV/SIDA in viata, potrivit statisticilor.

Din fericire, insa, in prezent, Romania este una dintre tarile cu o durata medie de supravietuire mare a pacientilor infectati cu HIV, ajungand ca pacientii tratati cu terapiile moderne sa traiasca peste 80 de luni de la diagnosticare (fata de 10 luni in anii 1990).

Autor: HowStuffWorks.com

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Medicii-de-la-Institutul-Bals-ofera-consiliere-online-despre-HIV_SIDA_18916/

lauff lautf laurf