Imprimare

Ministrii sanatatii din UE adopta masuri de inasprire a legislatiei privind produsele din tutun

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Statele UE au aprobat la Luxemburg, in cadrul Consiliului Ocuparea fortei de munca, Politica sociala, Sanatate si Protectia consumatorilor (EPSCO), o serie de  masuri pentru combaterea fumatului, in ciuda puternicelor presiuni ale industriei de profil, relateaza agentiile internationale de presa, preluate de Agerpres.

Principalele doua dispozitii adoptate se refera la obligativitatea de a afisa imagini de avertizare asupra pericolelor fumatului care sa acopere 65% din suprafata pachetului si respectiv la interzicerea aromelor puternice, precum mentolul.

Negocierile au fost dificile si pozitia adoptata in cele din urma de ministrii sanatatii reprezinta un compromis smuls cu mari eforturi mai multor ministri ai sanatatii care au acordat mai multa atentie intereselor industriei tutunului decat sanatatii publice, a subliniat Presedentia irlandeza.

"Nu trebuie sa sacrificam vietile copiilor nostri pentru interesele industriei. Tutunul provoaca moartea a 700.000 de europeni in fiecare an", a declarat ministrul sanatatii din Irlanda, James Reilly, in deschiderea dezbaterii.

Mai multi dintre omologii sai au insistat insa asupra "consecintelor economice negative" ale masurilor in discutie. "Suntem ministri ai sanatatii. Trebuie sa le reamintesc asta celor care se ingrijoreaza de consecintele acestei legislatii asupra veniturilor tarilor lor", a afirmat ministrul britanic al sanatatii, Anne Milton.

Germania, Italia, Grecia, Portugalia si Bulgaria s-au coalizat pentru a limita avertismentele privind pericolele pentru sanatate la 65% din suprafata totala a pachetului de tigari, fata de 75% cum prevedea propunerea Comisiei Europene din decembrie anul trecut.

De asemenea, o minoritate de blocaj a reusit sa impiedice adoptarea unei interdictii privind comercializarea tigarilor slim, una dintre prevederile propunerii CE care a suscitat mari discuti, si fata de care s-a opus si Romania in trecut.

Acordul este considerat totusi un mare progres, a declarat un negociator, in conditiile in care in prezent avertismentele de pe pachetele de tigari sunt limitate la 40% din suprafata.

Germania nu a reusit sa blocheze interdictia de vanzare a tigarilor si produselor de tutun pe internet, aparata de Spania si Franta. Fiecare tara va putea adopta dispozitii nationale si statele care autorizeaza vanzarea la distanta vor trebui "sa impiedice acest lucru in tarile care il interzic", a explicat un alt negociator.

"Este important sa se ajunga la un acord in timpul presedintiei irlandeze, intrucat urmatoarele doua, Lituania si Grecia, sunt mult mai influentabile de catre lobby-ul industriei", afirma o sursa citata de France Presse. Potrivit AFP, compania Philip Morris a anuntat in martie ca va investi 40 de milioane de dolari intr-o unitate de productie in Lituania, care va prelua presedintia semestriala a UE de luna viitoare.

Parlamentul European urmeaza sa-si exprime pozitia asupra masurilor adoptate de Consiliu si este foarte posibil sa nu fie de acord cu anumite dispozitii, precum autorizarea vanzarii tigaretelor 'slim' si reducerea cu 10% a suprafetei avertismentelor privind pericolele fumatului.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Ministrii-sanatatii-din-UE-adopta-masuri-de-inasprire-a-legislatiei-privind-produsele-din-tutun_18924/

lauff lautf laurf