Imprimare

Reactii la nivel inalt dupa ce au fost anuntate proteste ale medicilor

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof. dr. Vasile Astarastoaie, a anuntat joi, 20 iunie, ca organizatiilor profesionale ale medicilor, sindicatelor si asociatiile pacientilor vor declansa proteste in acesta vara.

Principlale nemultumiri sunt legate atat de finantarea insuficienta a sistemului si salarizarea necorespunzatoare, cat si de lezarea demnitatii profesionale a medicilor.

Consiliul National al CMR a analizat situatia personalului din sistemul de sanatate si a constatat ca, desi exista o relatie de colaborare cu Ministerul Sanatatii, initiativele luate in vederea imbunatatirii situatiei nu au fost puse in practica dn cauza blocajelor de la nivel executiv si legislativ.

Reactia Ministerului Sanatatii

In reactie la protestele medicilor anuntate de CMR, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat a declarat ca ministerul "intelege perfect situatia in care se afla personalul medical" si ca in ultima perioada au avut loc discutii pentru a gasi solutii viabile care sa duca la cresteri salariale in sistemul sanitar.

El a accentuat faptul ca sunt preocupari pentru cresterile salariale ale medicilor, precizand ca se lucreaza la doua proiecte legislative ce vor imbunatati situatia medicilor: scoaterea spitalelor din categoria bugetara si o noua lege de salarizare a personalului medical.

Reactia Guvernului

Premierul Victor Ponta a sustinut joi, dupa anuntul CMR, necesitatea gasirii unor solutii serioase si sustenabile la problema nemultumirii medicilor, afirmand ca asteapta propuneri in acest sens de la Ministerul Sanatatii si de la Colegiul Medicilor.

"Am foarte mare incredere ca dialogul dintre ministrul Nicolaescu, domnul Arafat si domnul profesor Astarastoae va identifica toate acele solutii care sunt posibile. Exista toata bunavointa, toata intelegerea asupra gravitatii fenomenului", a dat asigurari Ponta, dupa ce a participat la Sarbatoarea Verii, eveniment organizat de Camera de Comert si Industrie Romano-Germana.

Intrebat daca la rectificarea bugetara Executivul va transfera bani de la alte institutii pentru salariile medicilor rezidenti, Ponta a aratat ca orice solutie bugetara va fi discutata in Guvern.

"Nu cred ca cineva are prea multi bani si nu are ce sa faca cu ei. Solutia este sa pastram acest trend de crestere economica si, prin reorganizarea ANAF, sa avem venituri suplimentare la buget. Aceasta este de fapt singura solutie, nu doar sa iei dintr-un buzunar si sa pui in celalalt. In rest, toate masurile pe care le luam, trebuie sa fie serioase, pe termen lung", a spus Ponta, potrivit Agerpres.

Reactia presedintelui Senatului

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat vineri ca Ministerul Sanatatii ar trebui sa primeasca bani in plus la rectificarea bugetara, insa a subliniat ca anul acesta nu este posibila o crestere considerabila a veniturilor in acest domeniu.

"Sigur ca vom sustine ca la sanatate trebuie ceva in plus, dar insusi dl. ministru Nicolaescu a spus cu idealismul care il caracterizeaza, cu lipsa de demagogie, populism sau confuzie ca exista niste pasi care trebuie facuti cu o anumita rabdare. Nu se poate peste noapte, nu se poate in cursul acestui an sa avem o crestere considerabila a veniturilor in sanatate, din pacate", a spus Antonescu, intr-o conferinta de presa.

Liderul liberalilor a fost intrebat daca ministrul Sanatatii va primi un sprijin special pentru a primi sume considerabile la rectificarea bugetara pentru a fi accelerate reformele in acest domeniu, el raspunzand ca PNL isi sprijina toti ministrii.

"Nu avem niciun fel de retinere in a-l sprijini pe dl Eugen Nicolaescu, iar in privinta alocarilor, chestiunilor de buget si deciziilor bugetare, sume considerabile ma tem ca nu va primi nimeni. (...) Bugetul Romaniei, din cate stiu, din cate discutam si cu dl ministru si cu ceilalti ministri, nu este in situatia in care la rectificare acum sa faca alocari in plus, spectaculoase intr-un domeniu. Situatia nu este in aceasta privinta deloc roz. Stim foarte bine ca bugetul ramane unul neindestulator. Cum se vor alcatui aceste prioritati, ca sanatatea ar trebui sa fie una dintre ele, sunt intru totul de acord", a afirmat el.

Antonescu a punctat ca ministrului Eugen Nicolaescu nu i se poate imputa ceva in legatura cu nemultumirile medicilor.

"Consider ca nemultumirea medicilor are o baza reala. Discutam de ani de zile despre starea acestui sistem, despre conditia precara, din punct de vedere material, financiar, cu alte cuvinte despre modul in care sunt platiti in sistemul public de sanatate medicii. Stim aceste lucruri, le-am spus si noi la randul nostru. Nu vad insa cu ce este vinovat actualul ministru al Sanatatii. Nu cred ca Eugen Nicolaescu este vinovat de o situatie care dureaza de foarte multa vreme si anume nivelul la care sunt retribuiti toti medicii in Romania, asa cum intr-o stare foarte grea se afla din acest punct de vedere si corpul didactic si politistii si alte categorii de functionari publici. Fara niciun fel de indoiala, insa, pe Eugen Nicolaescu, ca pe oricare alt ministru, trebuie sa-l judecam din perspectiva modului in care parcurge pasii propusi in programul de guvernare. (...) Nu inseamna ca nu inteleg nemultumirea pe care acesti oameni o exprima", a completat el.

Autor: Max Constantinescu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Reactii-la-nivel-inalt-dupa-ce-au-fost-anuntate-proteste-ale-medicilor_18925/

lauff lautf laurf