Imprimare

Solidaritatea Sanitara: Romania risca sa piarda si pacientii, nu numai cadrele medicale

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Romania risca sa piarda nu doar medicii si asistentii, ci si pacientii odata cu intrarea in vigoare in luna octombrie a acestui an a Directivei Uniunii Europene 24/2011, care obliga statul roman sa le ramburseze bani de tratament in alte tari, releva un comunicat al Federatiei 'Solidaritatea Sanitara' din Romania (FSSR).

"Medici care pleaca pentru salarii mai mari, asistenti care parasesc tara pentru conditii de lucru mai bune si pacienti care vor pleca pentru un tratament mai bun in alte tari, deoarece tratamentul va fi platit de statul roman si deteriorarea inevitabila a capacitatii de tratament din Romania, reprezinta doar un sir de evenimente la care riscam sa asistam din luna octombrie a acestui an, odata cu intrarea in vigoare a Directivei UE nr. 24/2011", se arata intr-un comunicat al FSSR.

Potrivit sursei citate, migrarea pacientilor inregistreaza deja in vestul tarii cote alarmante, in conditiile in care mii de romani se trateaza in spitalele din Ungaria, la Szeged, Gyula si Debrecen, preferand sa plateasca din buzunar costul unor servicii medicale de calitate.

"In conditiile in care directiva obliga statul roman sa le ramburseze bani de tratament procesul va capata o amploare nemaiintalnita, lipsind nenumarate spitale de potentiali pacienti si golind visteria Casei Nationale de Asigurari Sociale de Sanatate. Acesta risca sa fie efectul Directivei U.E. nr. 24/2011 care va fi aplicabila din octombrie anul acesta, daca Romania nu reuseste sa aplice un plan coerent de reforma pe zona sistemului de finantare a sanatatii si pe cea a calitatii serviciilor medicale. A aloca 50 sau 500 milioane de euro suplimentar pentru salarizare nu rezolva inca problema de fond, fiind necesara o reforma care sa reaseze insusi sistemul de finantarea sanatatii. Nu este vorba doar de cresterea nivelului de salarizare, acesta fiind doar unul din pasii ce trebuie facuti pentru reasezarea sistemului sanitar, toti avand ca obiectiv cresterea calitatii serviciilor medicale", se mentioneaza in comunicat.

Federatia 'Solidaritatea Sanitara' din Romania considera ca Directiva 24/2011 pune o presiune deosebita pe statul roman in special in ceea ce priveste decontarea serviciilor medicale pentru romanii care se trateaza in strainatate, crearea procedurilor specifice autorizarii prealabile, asigurarea unui standard de calitate a serviciilor medicale, crearea sistemului de informare a pacientilor, existenta unui sistem functional de asigurari de malpraxis, asigurarea coerentei dintre masurile de reforma si principiile de functionare ale unui sistem de sanatate enuntate in Directiva si existente la nivelul UE. De asemenea, statul roman trebuie sa aiba in vedere construirea unui sistem de sanatate occidental pentru eventualii pacienti din Occident.

"Principala consecinta a directivei o va constitui faptul ca pacientii vor urma medicii romani in tarile de destinatie. Evident, este in primul rand de pacientii care au cel putin un nivel mediu, permitandu-si un astfel de efort financiar, cei saraci urmand a incerca sa-si gaseasca alinarea in ceea ce va ramane din sistemul sanitar romanesc", se mai mentioneaza in comunicatul FSSR.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Solidaritatea-Sanitara_-Romania-risca-sa-piarda-si-pacientii_-nu-numai-cadrele-medicale_18926/

lauff lautf laurf