Imprimare

Zi de doliu in Romania in memoria victimelor accidentului rutier din Muntenegru

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Guvernul Romaniei a decretat ziua de 26 iunie ca Zi de doliu national in memoria victimelor accidentului rutier din Muntenegru.

Duminica, 18 romani au murit, iar alti 30 au fost raniti in Muntenegru dupa ce autocarul cu care se deplasau spre Tivat s-a prabusit intr-o prapastie, transmiteau agentiile de presa.

Accidentul s-a produs la Grlo, pe o sosea de munte, la circa 30 de kilometri nord de Podgorica. Autocarul a derapat pe un pod la Zdijelo, in apropierea manastirii Moraca si s-a prabusit 40 de metri intr-o prapastie. Dupa cum au declarat martori oculari, autocarul a lovit balustrada de siguranta a podului la iesirea dintr-un tunel si a cazut in prapastie in jurul orei 18.00, ora Romaniei. Peretele prapastiei este foarte abrupt in aceasta zona si acoperit de padure, astfel ca resturile autocarului erau practic invizibile de pe pod. Soseaua care leaga frontiera dintre Muntenegru si Serbia de Podgorica si coasta adriatica este ingusta si extrem de periculoasa, fiind din acest motiv la originea frecventelor accidente de circulatie din zona. Traficul este deosebit de aglomerat in timpul sezonului turistic pe acest drum de-a lungul canionului raului Moraca, mai scrie AFP.

Ranitii au fost internati intr-un spital din capitala tarii. Zeci de cetateni din Podgorica au stat la coada pentru a dona sange in sprijinul victimelor. "Majoritatea persoanelor acccidentate sufera rani foarte grave", a mentionat un cadrul medical de la un spital din Podgorica, Vladimir Dobricanin, citat de AFP.

Premierul muntenegrean, Milo Djukanovic, a venit la spital pentru a-i vizita pe cei raniti.

Un baiat muntenegrean in varsta de 12 ani care mergea pe langa sosea a fost agatat de vehicul inainte de prabusire se afla si el in spital, insa viata sa nu este in pericol, conform RTCG.

Politisti, membri ai echipelor de salvare si prim-ajutor, dar si locuitori din regiune care se aflau duminica la manastirea Moraca luptau duminica seara pentru evacuarea ranitilor.

Membrii echipelor de salvare au coborat pe coarda pana la resturile autocarului, iar targile cu raniti au urcat cat mai repede una dupa cealalta.

Secretarul de stat in MS, Raed Arafat, a coordonat actiunile de repatriere

Sosit luni dimineata la Podgorica, secretarul de stat Raed Arafat a declarat presei ca doua avioane militare cu dotari medicale erau asteptate marti pentru repatrierea ranitilor, transnmitea AFP. Un al treilea avion va transfera corpurile turistilor romani ucisi in accident.

"Am pierdut, din nefericire, 18 persoane, este o mare tragedie pentru Romania", a spus Raed Arafat, care le-a multumit autoritatile muntenegrene, in numele premierului roman, Victor Ponta, pentru prompta lor reactie in urma acestui accident. Potrivit lui Raed Arafat, sapte raniti erau la terapie intensiva, dintre care doi, in coma.

Marti, dr. Raed Arafat a precizat ca sunt evacuati din spitalul muntenegrean pacientii pentru primul avion care va decola spre Romania si care este pregatit pentru Terapie Intensiva.

"Evacuam pacientii pentru primul avion, care este pregatit pentru Terapie Intensiva. Sunt 12 pacienti. Primii sase au plecat, sunt cei care se pun pe targile de sus din avion. Urmatorii sase sunt in curs de pregatire, sunt cei care sunt mai grav - ventilati, intubati printre ei. Acum o sa fie o scurta pauza pana cand ajung masinile acestea la aeroport, se pun primii sase bolnavi in avion. O parte din echipa ramane, o parte se va intoarce, ca sa incepem sa preluam urmatorii sase pacienti. Deja echipajul celui de-al doilea avion a inceput sa pregateasca ceilalti 18 pacienti, dar nu vom incepe evacuarea lor pana ce nu terminam cu cei din primul avion", a explicat dr. Raed Arafat.

El a subliniat ca nu este o procedura usoara, insa medicii lucreaza foarte repede, insa atat cat permite siguranta pacientilor.

"Avionul, in secunda in care decoleaza, ajunge in doua ore - doua ore si ceva in Romania, iar in Romania este alta pregatire pentru evacuarea la spitale. Deja se stie fiecare pacient la ce spital va pleca. Aici se lucreaza continuu ca sa evacuam corect si in siguranta. Asta este important", a subliniat dr. Raed Arafat.

In Bucuresti, patru spitale de urgenta erau pregatite pentru a prelua ranitii

Trei locuri au fost pregatite la Spitalul Clinic Floreasca pentru persoanele ranite in accidentul rutier petrecut duminica in Muntenegru care vor fi aduse in Romania.

La Spitalul Elias sunt pregatite patru locuri si in functie de situatie vor mai fi pregatite si altele, a declarat marti pentru Agerpres dr. Dana Safta, director medical la Spitalul Universitar de Urgenta Elias Bucuresti. La Spitalul Universitar au fost pregatite trei locuri si la Spitalul Bagdasar Arseni alte trei.

Actiuni umanitare

Romanii au dovedit ca pot fi solidari si in aceasta tragedie.

O ambulanta cu 200 de pungi cu sange, o cantitate totala de 80 litri, a plecat marti dupa-amiaza de la Centrul de Transfuzii din Galati catre Spitalul Universitar din Bucuresti, acolo unde a ajuns o parte dintre ranitii accidentului rutier din Muntenegru.

Cei 80 de litri de sange erau in stocul Centrului de Transfuzii din Galati, iar marti, cand conducerea Spitalului Universitar Bucuresti a lansat apelul catre toate unitatile din tara, Galatiul s-a mobilizat imediat.

"Am trimis sange si produse din sange din toate grupele. Este vorba despre cinci cutii frigorifice care contin aproximativ 80 de litri de produs sanguin", a declarat directorul Centrului Regional de Transfuzii Galati, dr. Camelia Stoichitescu.

Miercuri, un alt transport important de sange va pleca din Galati catre Centrul de Transfuzii Bucuresti.

...

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Zi-de-doliu-in-Romania-in-memoria-victimelor-accidentului-rutier-din-Muntenegru_18933/

lauff lautf laurf