Record : 43 de medicamente noi aprobate in anul 2012
Anul 2012 a cunoscut un record mondial, odata cu aprobarea celui mai mare numar de medicamente noi din ultimii 15 ani, potrivit datelor PhRMA (Pharmaceutical Researchers and Manufacturers of America).
Astfel, anul trecut au fost aprobate numai in SUA 43 de medicamente noi, fapt care ilustreaza progresul semnificativ inregistrat de industria farmaceutica in domeniul cercetarii si dezvoltarii, prin descoperirea de noi tratamente inovatoare care contribuie la cresterea calitatii si sperantei de viata a pacientilor.
“Conform datelor PhRMA, datorita tratamentelor inovatoare, in perioada 1997 – 2007 decesele cauzate de boli cardiovasculare a scazut cu 28%, cele cauzate de HIV cu 83%, iar pentru copiii bolnavi de cancer rata de supravietuire a crescut de la 57% pentru cei diagnosticati intre 1975 – 1977 - la mai mult de 80% pentru cei diagnosticati astazi. De asemenea, s-au inregistrat progrese considerabile si in cazul bolilor invalidante, pacientii cu artrita reumatoida avand 50% sanse mai mari de vindecare, iar cei cu osteoporoza cu 25% sanse mai mici de a suferi o fractura”, a declarat Oana-Martha Igrisan, Director de Comunicare, Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).
,,Orice noua terapie descoperita este o veste imbucuratoare pentru pacientii din intrega lume, deoarece in timp medicamentele vor ajunge sa fie disponibile si pacientilor europeni si ulterior pacientilor romani. Este important sa avem in vedere ca procesul actualizarii listei medicamentelor compensate este in plina desfasurare, pe lista fiind peste 80 de molecule inovatoare in asteptare si faptul ca in Romania isi desfasoara activitatea un numar mare de companii americane”, adauga Oana Igrisan.
Bugetele alocate de catre industria farmaceutica au crescut simtitor de la an la an, intrucat inovatia este principala preocupare a companiilor producatoare. Daca in anii 90, conform datelor EFPIA, acestea se ridicau la putin peste 7 miliarde de euro in Europa, respectiv 6 miliarde in SUA, anul trecut in Europa investitiile au atins 30 de miliarde de euro, in timp ce in SUA suma s-a ridicat la peste 36 de miliarde de euro.
Sursa: PaginaMedicala.ro