Imprimare

Studiu: decesele din cauze cardiovasculare scad in Europa, dar in Romania sunt in crestere

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Numarul europenilor care isi pierd viata din cauza bolilor cardiovasculare a scazut foarte mult in ultimele decenii, in timp ce numarul romanilor care isi pierd viata din aceste cauze a inregistrat o usoara dar semnificativa crestere, conform unui studiu publicat in revista European Heart Journal, potrivit Reuters.

Scaderea numarului de decese din cauze cardiovasculare pe teritoriul european este datorata succesului inregistrat de medicamentele anticolesterol, dar si campaniilor antifumat, conform cercetatorilor care au realizat acest studiu.

Ratele de mortalitate ale maladiilor cardiovasculare au scazut cu peste jumatate in multe tari europene, incepand cu anii '80. si totusi maladiile cardiovasculare raman principalele cauze de mortalitate din Europa, iar numarul in crestere de imbolnaviri de diabet si persoane care sufera de obezitate ar putea duce la pierderea progresului semnificativ inregistrat in ultimii 30 de ani.

"Pentru majoritatea tarilor vestile sunt bune, iar rata mortalitatii a scazut semnificativ in ultimii 30 de ani", conform lui Nick Townsend de la Universitatea Oxford, participant la acest studiu.

Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), bolile cardiovasculare sunt responsabile, la nivel global, de moartea a 17 milioane de oameni in fiecare an.

Echipa de cercetatori a examinat numarul deceselor din cauza maladiilor cardiovasculare in perioada 1980 - 2009 pentru ambele sexe si in functie de patru grupe de varsta: sub 45 de ani, 45 - 54 de ani, 55 - 64 de ani si peste 65 de ani.

Ei au ajuns la concluzia ca aproape toate tarile membre UE, cu exceptia Romaniei, au inregistrat scaderi semnificative ale ratelor de mortalitate din cauze cardiovasculare in ultimele trei decenii, atat in cazul femeilor cat si al barbatilor, si la toate categoriile de varsta.

Marea Britanie, Danemarca, Malta, Olanda si Suedia au inregistrat cele mai puternice scaderi ale mortalitatii pentru ambele sexe, in timp ce in randul barbatilor din Ungaria, Letonia, Lituania si Polonia, scaderea este mica, nesemnificativa statistic, dar se remarca totusi o scadere. Potrivit studiului, preluat si de Agerpres, in cazul barbatilor romani se inregistreaza o mica dar statistic semnificativa crestere a ratei mortalitatii.

Desi studiul nu se opreste in mod specific asupra cauzelor, Nick Townsend sustine ca aceasta evolutie favorabila la nivelul continentului este datorata probabil unor medicamente de o mai buna calitate - asa cum sunt cele impotriva hipercolesterolemiei si impotriva hipertensiunii arteriale, dar si datorata scaderii numarului fumatorilor in aceasta regiune.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Studiu_-decesele-din-cauze-cardiovasculare-scad-in-Europa_-dar-in-Romania-sunt-in-crestere_18947/

lauff lautf laurf