Imprimare

Prof.dr. Dafin Muresanu: in prezent se lucreaza la curicula pentru competenta in neurorecuperare

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Prof.dr. Dafin Muresanu, presedintele Societatii Romane de Neurologie, a anuntat, in cadrul unei conferinte de presa prilejuita de cel de al II-lea Congres European de Neuroreabilitare, ca se intentioneaza introducerea unei competentei in neurorecuperare in nomenclatorul de specialitati medicale, la a carei curicule se lucreaza in prezent.

Neuroreabilitarea este un concept nou, care trebuie pus in practica in paralel cu dezvoltarea retelei de unitati vasculare de urgenta in intreaga tara. Acestea sunt unitati de urgenta speciale care pot trata cel mai bine urgentele vasculare, in special accidentul cererbal vascular. In Romania este nevoie de zeci de astfel de centre, spune prof.dr. Muresanu.

Incidenta bolilor neurologice este foarte mare la noi in tara, pe primul loc situandu-se accidentul vascular cerebral (AVC). este si principala patologie care poate beneficia de progresele in neuroreabilitare. Urmatoarele locuri-in domeniul neuroregenerarii-sunt ocupate de boala Alzheimer, dar si de boala Parkinson.

“Romania se afla printre tarile cu cel mai mare risc de accidente vasculare. In plus, imbatranirea populatiei aduce cu sine un risc crescut pentru tulburarile cognitive, ce au drept consecinta finala, dementa. Pentru toate acestea si multe altele cercetarea incearca sa vina cu solutii practice” a declarat prof. dr Dafin Muresanu, care este si presedintele Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplesticitatii (SSNN).

Solutii exista, iar rezultatele cercetarilor continue in domeniul neuroreabilitarii sunt prezentate si in cadrul celui de-al doilea Congres European de Neuroreabilitare, care are loc la Bucuresti, in perioada 26-28 iunie a.c.

Evenimentul care a adus in Romania varfuri ale medicinei si cercetarii stiintifice este organizat de Societatea pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii (SSNN), sub egida Federatiei Europene a Societatilor de Neuroreabilitare(EFNRS) si a Federatiei Mondiale de Neuroreabilitare(WFNR).

Congresul este orientat predominant spre practica clinica, dar va avea si o importanta componenta educationala. Totodata, plansa acestui Congres este completata de conferintele anuale ale Scolii Internationale de Vara a SSNN , ce vor avea loc in perioada 30 iunie-4 iulie, la Eforie Nord.

“Neuroreabilitarea este o disciplina de granita, aflata in plin avant in Europa: multe societati nationale se nasc sub ochii nostri. Sigur, liderii raman societatile nationale din Germania, Italia, Austria. Romania este activa in acest domeniu prin cele doua societati de neuroreabilitare”, a precizat prof. dr. Dafin Muresanu. Acesta a mai adaugat ca problematica neuroprotectiei si neuroregenerarii se afla in centrul preocuparilor stiintifice, atat sub aspectul intelegerii problemelor endogene cat si a modularii acestora prin mijloace farmacologice si non-farmacologice.

“As putea spune ca, astazi suntem in posesia a numeroase date care au facut posibila intelegerea mecanismelor adaptative si de regenerare a sistemului nervos. Ce stim clar este ca sistemul nervos este intr-o transformare permanenta, determinata atat de nevoia de invatare si adaptare, cat si de vindecarea unor leziuni. Ba chiar mai mult, am inteles ca aceste procese nu duc intotdeauna la rezultate pozitive, ci pot avea uneori si ecou negativ (plasticitate patologica). Capacitatea de regenerare exista peste tot in sistemul nervos, dar la intensitati diferite. Creierul, de exemplu, se regenereaza mult mai activ decat maduva spinarii. Cu cat vom intelege mai corect si complex mecanismele endogene ce stau la baza acestor procese, cu atat vom avea un succes terapeutic mai sonor”, a adaugat prof. dr Dafin Muresanu, cel caruia Academia Romana i-a acordat, in 2009, premiul “Gheorghe Marinescu” pentru contributii avansate in domeniul neuroprotectiei si neuroplasticitatii.

Nivelul provocarilor pe care sistemul nervos trebuie sa le suporte este intr-o continua crestere. O demonstreaza cifrele oficiale care arata ca 1 european din 3 are probleme sau sufera de afectiuni neurologice si psihiatrice, de la insomnie pana la dementa. Tot mai multi cercetatori trag semnale de alarma cu privire la modul si continutul alimentatiei, nivelul si diversitatea radiatiilor la care suntem expusi, ambele in crestere, anumite elemente specifice legate de poluare, utilizarea drogurilor, abuzul de medicamente, suprautilizarea computerului si in general a imaginii, in dauna cuvantului, cu efecte negative asupra remodelarii circuitelor cerebrale; cresterea continua a stresului cu deteriorarea si simplificarea relatiilor interumane, intr-un mediu supracompetitiv, doar intr-o succinta enumerare.

Disfunctiile neuro-psihice afecteaza mai mult de 160 milioane de europeni-adica 38% din populatia Europei-in fiecare an, conform raportului prezentat de European Brain Council si European College of Neuropsycopharmacology in 2011. Acest raport are la baza un review sistematic, condus de Hans-Ulirch Wittchen, ce a aratat ca 27% din populatia adulta (cuprinzand persoane cu varsta intre 18-65 de ani) a suferit la un moment dat, pe parcursul ultimului an, o tulburare psihica( pihoze, anxietate, tulburari ale comportamentului alimentar).

Prevalenta bolilor neuro-psihice este mai crescuta in randul femeilor (cu exceptia abuzului de alcool) 33,2:21,7.
Afectiunile neurologice si psihiatrice nu au putut fi grupate in categorii diferite, ele manifestandu-se, de multe ori, simultan la acelasi pacient. Astfel nu a fost posibila determinarea separata a prevalentei lor. Luand in considerare anii traiti cu dizabilitate si moarte prematura (DALY), gradul de reintegrare sociala si profesionala, costurile suportate de sistemele de sanatate, afectiunile neuro-psihice reprezinta cea mai importanta problema de sanatate in Europa. Afectiunile care determina cele mai mari dizabilitati sunt depresia, dementa, abuzul de alcool si accidentele vasculare.

...

Autor: Max Constantinescu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Prof.dr.-Dafin-Muresanu_-in-prezent-se-lucreaza-la-curicula-pentru-competenta-in-neurorecuperare_18950/

lauff lautf laurf