Imprimare

Dr Radu Teodorescu: cancerul de san e o dubla coroana de spini pentru paciente

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Aproape 10.000 de romance sunt diagnosticate cu cancer de san avansat in fiecare an, arata datele prezentate de specialisti intr-o conferinta de presa desfasurata in cadrul campaniei "Ramai tu insati", ce vine in sprijinul pacientelor cu cancer de san.

In ceea ce priveste boala neoplazica la femei, cancerul de san se situeaza pe primul loc, ca frecventa, atat in Romania, cat si in Europa. Incidenta acestei boli a crescut in tara noastra de la an la an, ajungand la 55,38 cazuri la 100.000 de femei in 2008. Aceeasi situatie se intalneste si in ceea ce priveste mortalitatea: daca in 1960 mortalitatea era de 11,2 / 100.000 de femei, in 2008, ea a ajuns la 27,51/100.000 de femei.

In afara problemelor cauzate de boala in sine, cancerul de san afecteaza profund si psihicul femeii. "Fara discutie, cancerul de san reprezinta cea mai durereasa patologie pentru o femeie, pentru ca feminitatea eu e profund afectata", a spus dr Dana Stanculeanu, medici oncolog la Institutul Oncologic Bucuresti.

Daca progresele terapeutice facute de stiinta medicla pana in prezent dau mari sperante vindecarii acestei boli, impactul emotional este extrem de puternic.

In prezent, cancerul nu mai trebuie vazut ca o condamnare la moarte, sustine dr Sanculeanu, care apreciaza ca "putem spera sa privim cancerul ca pe o boala cronica", insa impactul emotional este complet diferite de alte astfel de boli, cum ar fi, de exemplu, ciroza.

De aceea, este deosebit de importanta pentru managementul acestei boli colaborarea dintre oncolog, psiholog si psihiatru.

Parafrazandu-i pe calugarii athoniti, dr Radu Teodorescu, medic psihiatru la Spitalul Clinic de Psihiatrie "dr. Alexandru Obregia", a subliniat greutatea pe care un astfel de diagnostic o pune pe umerii femeiilor: "O femeie cu cancer de san are o dubla coroana de spini: cea a cancerului si atacarea feminitatii".

Dr Teodorescu este de parare ca pacientele trebuie sa gaseasca un sprijin in echipa medicala, de la oncolog, psiholog si psihiatru.

Referitor la comunicarea diagnosticului, acesta trebuie facuta cu tact. "Ideal ar fi un diagnostic psihologic inainte de comunicarea diagnosticului (de cancer, n.r."), spune dr Teodorescu. Cum insa acesta este dificil, ar fi utile chestionare psihologice completate de regula de cei ce solicita consultatia de oncologie.

Reactiile psihologice "normale" prin care poate trece pacienta ce afla acest diagnostic sunt de negare, soc, furie, fatalism, vinovatie, dezamagire sau neajutorare. Insa pot sa apara si manifestari psihiatrice precum depresia si anxietatea. "Aproape 1/4 dintre pacientii cu cancer pot dezvolta depresie", a declarat  dr Teodorescu, care a precizat ca si familia e in suferinta, deoarece trece prin aceleasi tulburari o data cu pacienta.

Campania "Ramai tu insati" are ca spoc inlesnirea comunicarii dintre pacienta cu cancer si echipa medicala, oncolog, psiholog si psihiatru. In perioada 18 iunie- 1iulie, au fost organizate conferinte de presa in Cluj, Iasi, Oradea, Craiova, Constanta, Timisoara si Bucuresti unde au fost prezentate aspecte privind tratamentul modern al bolii, aportul consilierii psihologice si implicarea organizatiilor non-guvernamentale ce consiliaza femeile.

In septembrie, in partea a doua a campaniei, va fi transmis medicilor un material informativ despre boala si optiuni de tratament ce il vor putea oferi pacientelor, astfel incat dialogul medic-pacient sa fie mai eficient.

Autor: Max Constantinescu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Dr-Radu-Teodorescu_-cancerul-de-san-e-o-dubla-coroana-de-spini-pentru-paciente_18954/

lauff lautf laurf