Imprimare

OMS: masurile anti-fumat pot preveni zeci de milioane de decese premature

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Masurile antifumat, printre care marirea taxelor la produsele pe baza de tutun, interzicerea reclamelor la tigari sau a fumatului in spatiile publice, pot preveni zeci de milioane de decese premature pe intreg globul, conform unui studiu publicat luni, informeaza Reuters.

Astfel de masuri aplicate in Turcia sau Romania, precum si in alte 39 de tari in perioada 2007 - 2010, salveaza deja milioane de vieti conform unui studiu independent publicat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

"Daca progresul realizat de aceste tari s-ar extinde la nivel global, zeci de milioane de decese premature din cauza fumatului ar putea fi evitate", subliniaza coordonatorul acestui studiu, profesorul David Levy de la Centrul Medical al Universitatii Georgetown din Washington, arata sursa citata, preluata de Agerpres.

Folosirea la scara larga a acestor metode de a limita tabagismul poate duce si la o scadere a costurilor medicale asociate tratarii maladiilor provocate de fumat, iar copiii nou-nascuti ar fi mai sanatosi.

Masurile de control al fumatului au fost deja introduse in 41 de tari si sunt menite sa convinga un numar estimat de 15 milioane de fumatori sa se lase, conform studiului. Aceste masuri ar putea preveni aproximativ 7,4 milioane de decese provocate direct sau indirect de fumat, pana in 2050.

Printre cele mai eficiente masuri antifumat sunt cresterea taxelor pe tutun, crestere ce duce la scumpirea tigarilor, precum si interzicerea fumatului in birouri, restaurante si alte locuri publice. Prima masura are potentialul de a salva 3,5 milioane de decese, iar cea de-a doua ar prevenit alte 2,5 milioane de morti premature.

"Este o situatie din care toata lumea are de castigat", observa si Dr. Douglas Bettcher, directorul Departamentului pentru Boli Netransmisibile din cadrul OMS, in cadrul unui interviu oferit agentiei britanice de presa de la biroul sau din Geneva.

Masurile antifumat adoptate de Turcia au dus la o scadere a numarului fumatorilor la 41,5% in randul barbatilor, in 2012, comparativ cu 47,9% in 2008, conform unui exemplu oferit de dr. Bettcher.

Aproximativ 6 milioane de oameni isi pierd viata in fiecare an din cauza fumatului, iar acest numar ar putea ajunge la 8 milioane pana in 2030 daca tendintele din prezent se pastreaza, conform statisticilor OMS

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/OMS_-masurile-anti-fumat-pot-preveni-zeci-de-milioane-de-decese-premature_18959/

lauff lautf laurf