Ordonanta privind desfiintarea unor posturi bugetare nu priveste unitatile sanitare
Ordonanta de urgenta a Guvernului pentru stabilirea unor masuri privind asigurarea functionalitatii administratiei publice locale, a numarului de posturi si reducerea cheltuielilor la institutiile si autoritatile publice din subordinea, sub autoritatea sau in coordonarea Guvernelor ori a ministerelor a fost publicata in Monitorul Oficial.
Ea prevede desfiintarea unor posturi vacante, dar si faptul ca toate institutiile si autoritatile publice pot ocupa prin concurs/ examen posturi conform principiului "unu la unu", respectiv la un post ocupat devenit vacant un post ocupat.
In Sanatate, ordonanta se aplica doar pentru aparatul central al ministerului si DSP-uri
Astfel, printre exceptiile de la aceasta ordonanta se numara si posturile vacante din institutiile si unitatile de invatamant si cercetare, unitatile sanitare, unitatile de asistenta sociala si unitatile de asistenta medico-sociala, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca si cabinetele de expertiza medicala din cadrul caselor teritoriale de pensii fac exceptie de la reducere.
Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a subliniat, in cadrul conferintei Mediafax Talks, faptul ca in sistemul sanitar vor fi reduse toate posturile vacante si se va reduce personalul cu 4% doar in aparatul central al ministerului si in DSP-uri.
Principalele prevederi ale Ordonantei si alte exceptii
Potrivit OUG, s-au desfiintat posturile vacante la ministere, institutiile si autoritatile publice aflate in subordinea, sub autoritatea sau in coordonarea Guvernului sau a ministerelor, indiferent de modul de finantare, la institutiile si autoritatile publice finantate integral sau partial din bugetul asigurarilor sociale de stat si/ sau din bugetele fondurilor speciale, de la institutiile publice locale, astfel cum sunt definite la art. 2 pct. 39 din legea 273/2006, privind finantele publice locale, transmite Agerpres.
Fac exceptie de la reducerea prevazuta posturile vacante determinate ca diferenta intre numarul posturilor corespunzator categoriei unitatii/ subdiviziunii administrativ-teritoriale prevazute in anexa nr. 1 si numarul posturilor ocupate, stabilit potrivit prevederilor pct. 1 din anexa la OUG nr. 63/2010 pentru modificarea si
completarea legii 273/2006 privind finantele publice locale, precum si pentru stabilirea unor masuri financiare, aprobata cu modificari si completari prin legea 13/2011, precum si posturilor vacante din compartimentele autoritatilor administratiei publice locale pentru care au fost stabilite posturi potrivit prevederilor pct. 2 - 4 din anexa la OUG 63/2010, aprobata cu modificari prin legea 13/2011.
Exceptie fac posturile vacante unice din cadrul institutiilor publice locale, definite ca acele posturi ale caror atributii prin continutul si natura lor sau prin responsabilitatile stabilite nu se regasesc intr-o alta componenta functionala, posturile vacante pentru care au fost incepute procedurile de ocupare, pana la data intrarii in vigoare a prezentei OUG, precum si posturile vacante ocupate temporar la data intrarii in vigoare a acesteia.
Alte exceptii privesc posturile vacante a caror ocupare a fost aprobata potrivit legii bugetului de stat, posturile vacante aferente functiilor de demnitate publica si celor asimilate acestora, functiilor de primar, de viceprimar, de presedinte/ vicepresedinte al CJ, inclusiv cele aferente cabinetelor acestora, posturile vacante aferente functiilor publice de conducere generale, specifice sau cu statut special, cele aferente categoriei inaltilor functionari publici, precum si cele aferente functiilor militare de conducere, cele de secretar al unitatii/ subdiviziunii administrativ-teritoriale si de administrator public, precum si posturile vacante de conducere pentru personalul contractual.
Tot ca exceptii sunt prevazute posturile vacante din cadrul MApN, care sunt stabilite in conformitate cu procesul de planificare a apararii la nivel national cu standardele NATO si legislatia in vigoare, posturile vacante din structurile operative ale MAI, precum si cele necesare incadrarii in conditiile legii a promotiei de ofiteri, subofiteri, agenti de politie, maistri militari si functionari publici cu statut special din anul 2013 de catre MAI si Administratia Nationala a Penitenciarelor, posturile vacante din structurile sau institutiile nou infiintate in cadrul sau in subordinea institutiilor si autoritatilor publice din administratia publica centrala, care au atributii noi, stabilite prin acte normative, a caror infiintare s-a aprobat in 2013, pana la data intrarii in vigoare a acestei OUG daca acestea s-au infiintat prin reorganizarea altor structuri sau institutii publice deja existente, precum si posturile vacante din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si structurile din subordinea acestora, care se reduc conform procesului de reorganizare a acestora.
Sunt prevazute ca exceptii posturile vacante din cadrul Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat, Serviciul Exterior al MAE si din cadrul Casei Nationale de Pensii Publice si al structurilor din subordinea acesteia, posturile vacante din cadrul autoritatilor de management si organismelor intermediare, agentiilor de plata subordonate Ministerului Agriculturii, care gestioneaza fonduri externe nerambursabile, posturi vacante unice din cadrul unitatilor subordonate/ in coordonarea/ sub autoritatea ministerelor si a celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, definite ca acele posturi ale caror atributii, prin continutul si natura lor sau prin responsabilitatile stabilite, nu se regasesc intr-o alta componenta organizatorica.
Autor: Max Constantinescu
Sursa: PaginaMedicala.ro