Imprimare

Bolile neurodegenerative si medicina regenerativa, in dezbaterea scolii de vara Jean Montreuil la Arad

Adaugat in Stiri din domeniul medical

La Universitatea de Vest "Vasile Goldis" din Arad a inceput cea de-a XIX-a editie a scolii de vara francofone internationala "Profesor emerit Jean Montreuil", cu tema "Patologie si Farmacologie moleculara. Biotehnologii".

Evenimentul care desfasoara in perioada 1 - 6 iulie a.c., este organizat de UVVG Arad si Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru stiinte Biologice, in colaborare cu Universitatea Lille Nord de France, Universitatea din Nantes, Universitatea Paris - Sud si Universitatea Libre din Bruxelles.

Presedintele scolii de vara "Jean Montreuil", prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector fondator, presedintele UUVVG Arad, a subliniat,intr-o conferinta de presa, ca manifestarea se desfasoara sub egida Academiei Romane si a Academiei de stiinte din Paris si are o istorie de traditie in Romania, transmite Agerpres.

Ea a fost creata in anul 1995 la Iasi, din initiativa prof. univ. dr. Gheorghe Popa, rector al Universitatii Al. I. Cuza in acea perioada, impreuna cu acad. profesor emerit Jean Montreuil, Membru de Onoare al Academiei Romane, Doctor Honoris Cauza al Universitatii Al. I. Cuza din Iasi si al Universitatii de Vest "Vasile Goldis" din Arad, sub dublul patronaj al Academiei Romane si al Academiei de stiinte din Paris.

Incepand cu anul 2005, cand s-a desfasurat cea de a XI-a editie a sa, scoala de vara a fost organizata la Arad.
'Odata cu decesul acad. prof. emerit Jean Montreuil, in chiar ultima zi de cursuri a celei de-a XVI-a editii a scolii de vara, conducerea UVVG Arad a hotarat ca scoala de vara sa continue sub numele de 'Prof emerit Jean Montreuil', ca un omagiu adus acestei personalitati stiintifice internationale care si-a consacrat, in ultimii 20 de ani ai vietii, intreaga activitate dezvoltarii invatamantului superior si cercetarii din Romania. De altfel, in semn de inalta pretuire, prof. Jean Montreuil a fost distins de catre Presedintele Romaniei, cu Ordinul National Cultural in grad de Comandor, iar de UVVG Arad cu Medalia de Aur", a precizat Ardelean.

Lucrarile scolii de Vara se desfasoara in Amfiteatrul "Emil Racovita" din cadrul Facultatii de stiinte ale Naturii, Inginerie si Informatica a UVVG din Campusul Universitar "Vasile Goldis".

Invitati de marca

Cursurile scolii de vara din acest an sunt sustinute de specialisti internationali in domeniul biomedical, intre care se numara dr. Nicolas Sergeant - Université Lille Nord de France; dr. Jean-Jacque Candelier, prof. Jacque Aubry, dr. Iuliana Ristea Popescu - Université Libre de Bruxelles (Belgia); dr. Zoltan Galajda - de la Clinica de Chirurgie Cardiovasculara a Universitatii Debrecen, (Ungaria), seful Clinicii de chirurgie cardio-vasculara din cadrul Centrului de Chirurgie Laparoscopica a UVVG; cercetatori stiintifici din cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru stiinte Biologice Bucuresti; prof. univ. dr. Daniela Bratosin, profesor al Universitatii de Vest 'Vasile Goldis', co-presedinte al scolii de vara francofone 'Prof emerit Jean Montreuil'; dr. Manuela Sidoroff, directorul Institutului National de Cercetare - Dezvoltare pentru stiinte Biologice.
Sustin de asemenea cursuri profesori de prestigiu din cadrul UVVG Arad: prof. univ. dr. Aurel Ardelean, presedinte al universitatii; prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rector; prof. univ. dr. Liana Mos, decan al Facultatii de Medicina, Farmacie si Medicina Dentara; prof. univ. dr. Mate Endre, decanul Facultatii de stiinte ale Naturii, Inginerie si Informatica a UVVG.

Tematica


Tematica cursurilor abordeaza subiecte de mare actualitate stiintifica din cercetarea biomedicala:

...

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Bolile-neurodegenerative-si-medicina-regenerativa_-in-dezbaterea-scolii-de-vara-_Jean-Montreuil_-la-Arad_18963/

lauff lautf laurf