Aplicarea Directivei europene 24 ar putea aduce beneficii medicilor dentisti din Romania
Aplicarea prevederilor Directivei europene privind asistenta medicala transfrontaliera ar putea aduce beneficii medicilor dentisti, a declarat dr Calin Alexandru, director in cadrul Ministerului Sanatatii, prezent la Congresul International “Provocari ale Reabilitarii Generale si Orale”, organizat de Societatea Romana de Reabilitare Orala si Societatea Romana de Reabilitare Generala si Orala si care se desfasoara in perioada 4 - 6 iulie 2013.
Aplicarea Directivei europene - oportunitati pentru medicii dentisti
Prin aplicarea acestei Directive europene, ce trebuie implementata din luna octombrie, orice pacient din UE se poate trata in oricare alta tara din Uniune, iar furnizorii din
tara in care aceste isi face tratamentul vor fi decontati de sistemul de asigurari din tara de origine.
"Avand in vedere faptul ca deja in Romania exista un numar foarte mare de pacienti din strainatate care apeleaza la serivicii stomatologice, se creeaza posibilitatea ca pe langa platile pe care le asigura in mod direct pacientii, sa existe si o formula de decontare prin sistemele de asigurari sau prin sistemele lor nationale de sanatate. E o perspectiva ce aduce si riscuri dar si oportunitati (...) Vor exista mult oportunitati pentru sistemul de sanatate de asistenta stomatologica", a declarat dr Calin Alexandru.
In prezent, la Ministerul Sanatatii se lucreaza la un proiect legislativ privind implementarea acestei directive, a precizat acesta.
Apliacarea Directivei europene ar putea aduce mai multi pacienti in cabinetele dentare din Romania, este de parere si prof.dr. Norina Forna, decanul facultatii de Medicina Dentara din UMF Iasi si organizatorul Congresului.
"(Pentru pacientii straini) in Romania, preturile sunt la jumatate", a spus prof. Forna. Astfel, in ceea ce priveste implantologia, preturile variaza in strainatate intre 1000 si 2000 de euro, in timp ce in Romania ele se situeaza intre 500-600 de euro. Lucrarile protetice din ceramica costa in alte tari intre 500-1000 de euro, in timp ce in Romania ele sunt de 200-250 de euro.
"Specialistii romani sunt foarte bine pregatiti, iar laboratoarele performeaza prin aceste lucrari", a precizat prof. Norina Forna, care a spus ca perioada de varf pentru tratamentele acordate pacientilro straini este perioada de vacante.
Sistarea decontarii asistentei stomatologice si promisiunea unui program de preventie
Totodata, dr Calin Alexandru a prezentat si proiectele de reforma de pe agenda Ministerului: proiectul de lege a malpraxisului, ce trebuie sa asigure un confort pentru medicul asigurat si posibilitatea pacientului de a beneficia in timp util de despagubirie si proiectele privind statutul spitalelor si al salarizarii personalului medical ce urmaresc scoaterea institutiilor medicale din categoria institutiilor bugetare si posibilitatea platii per performanta.
Un punct fierbinte abordat de reprezentantul Ministerului Sanatatii a fost decizia din primavara de a nu se mai deconta serviciile de asistenta stomatologica. In acelasi timp, dr Calin Alexandru a reafirmat intentia Ministerului de a introduce, din 2014, un program national de preventie in medicina dentara.
In ceea ce priveste acest aspect, prof Forna a declarat ca "suntem descoperiti din toate punctele de vedere, pentru ca acel fond minimal asigura pentru pacientul copil pana la 18 ani serviciile stomatologice si pentru pacientul de varsta a III-a acoperea pana la 60% din valoarea protezelor ceramice mobile".
Din pacate, aceasta hotarare nu va ramane fara urmari.
"Ne asteptam la cresterea incidentei cariei si a numarului de edentatii, si a tot ce deriva de aici, adica complicatii din ce in ce mai multe", a explicat prof. Forna.
Nici promisiunea unui program de preventie nu aduce liniste. "Acest program de profilaxie e pus sub semnul intrebarii, intrucat nu suntem siguri ca va exista. Programul nu va rezolva problema lipsurilor financiare. E o picatura intr-un ocean, daca chiar se va derula acest progam de profilaxie. Mai demult a existat un program de fluorizari, a fost sistat pentru ca nu au mai fost bani. Explozia de carii a continuat sa apara", a spus prof.dr Norina Forna.
Personalitati de marca la Congresul International “Provocari ale Reabilitarii Generale si Orale”
La cea de a saptea editie a Congresul International “Provocari ale Reabilitarii Generale si Orale”, organizat de Societatea Romana de Reabilitare Orala si Societatea Romana de Reabilitare Generala si Orala participa personalitati de marca ale lumii medicale romanesti si internationale : Acad. Dr. Constantin Balaceanu Stolnici, Prof. Dr. Constantin Ionescu Targoviste, Prof. dr. Norina Forna, Decan al Facultatii de Medicina Dentara din Iasi, Prof. dr Alexandru Bucur, Sef departament chirurgie maxilo-faciala la U.M.F. „Carol Davila”, Prof. Dr. Adi Garfunkel, Sef de departament, Hadassah Hebrew University, Jerusalim, Dr. Henriette Lerner, membru fondator al German Society of Oral Imlantology, Dr. Sami Sandhaus, membru al French Academy for Dental Surgery, Dr. Mauricio Gonzalez Balut, Universidad Nacional Autónoma de México, sunt cateva dintre somitatile care vor participa la eveniment.
“ Manifestarea este deja o traditie, iar tema din acest an este asa cum spune si titlul, o provocare. Cel mai important este sa realizam o punte de comunicare prin intalniri cu societatile de profil nationale si internationale, aducand impreuna atat Reabilitarea Generala, cat si cea Orala, discipline interdependente, vitale pentru sanatatea pacientului. Axat pe filozofia interdisciplinaritatii, congresul se adreseaza atat medicilor generalisti, cat si medicilor stomatologi, specialisti de varf pe diferite domenii,dar si studentilor si tinerilor medici pe care ni-i dorim pregatiti in spiritul excelentei”, a declarat prof.dr. Norina Forna, organizatorul congresului.
Autor: Max Constantinescu
Sursa: PaginaMedicala.ro