Studiu: bolile pneumococice la copii sub 2 ani reprezinta cea mai mare ingrijorare a medicilor
Bolile pneumococice la copiii cu varste sub 2 ani reprezinta cea mai mare ingrijorare atat pentru pediatri cat si pentru medicii de familie, potrivit unui studiu recent realizat de Ipsos Healthcare.
Cercetarea a aratat ca nivelul ingrijorarii medicilor fata de bolile pneumococice a atins o medie de 9,1 – pe o scara de la 1 la 10 – mult peste scorul 7,9, inregistrat la nivelul Europei de Est.
Rezultatele studiului au fost prezentate astazi, in cadrul unei mese rotunde organizate la Palatul Parlamentului de Coalitia pentru o Noua Preventie 2013 (CNP 2013) si de Ministerul Sanatatii, la care au participat ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, medici, parlamentari romani si experti in vaccinare.
Dupa bolile pneumococice, rujeola se afla pe locul doi in privinta nivelului de ingrijorare a medicilor romani, urmata de gripa sezoniera si rubeola. In aceste conditii, 82% dintre doctorii romani (87% dintre pediatri si 81% dintre medicii de familie) recomanda vaccinarea pneumococica pentru copiii cu varste pana la 2 ani.
Dintre medicii chestionati, 82% dintre medicii si 93% dintre pediatri au afirmat ca sunt increzatori in siguranta vaccinurilor. Acestia au identificat si principalul obstacol in calea vaccinarii pneumocice: pretul (82%).
Romania are cea mai mare rata a mortalitatii infantile din Uniunea Europeana, o treime dintre decese fiind cauzate de pneumonie. In ciuda acestor date, doar 15% dintre parinti cer vaccinarea pneumococica in mod spontan, potrivit medicilor romani. in opinia doctorilor, cel mai important motiv pentru care parintii nu isi vaccineaza copiii este faptul ca nu isi permit vaccinul (73%) si faptul ca vaccinul nu este compensat/oferit gratuit (71%).
Cercetarea este relevanta pentru Romania in contextul anuntului recent al CNP 2013 si Ministerului Sanatatii privind introducerea vaccinului pneumococic pentru intreaga cohorta de copii cu vaste pana la 2 ani, in al patrulea trimestru din 2013.
Ministrul Eugen Nicolaescu a punctat faptul ca preventia reprezinta obiectivul principal al Minsiterului Sanatatii, de aceea a cerut inca o data sprijinul partenerilor pentru a informa populatia cu privire la importanta vaccinarii copiilor.
“Ministerul Sanatatii pregateste procedura de licitatie pentru achizitionarea vaccinului pneumococic. Ne aflam in faza de elaborare a caietelor de sarcini si intentionam demararea procedurii la inceputul lunii august, astfel incat in lunile noiembrie-decembrie sa avem vaccinul necesar inceperii vaccinarii gratuite a copiilor in varsta de pana la 2 ani in cadrul programului national de imunizare”, a declarat astazi Eugen Nicolaescu, ministrul sanatatii.
In timpul discutiilor ministrul Sanatatii a declarat ca MS lucreaza la elaborarea unei legi speciale privind preventia, astfel incat toate guvernele care vor urma sa fie obligate sa respecte si sa adopte masuri de preventie.
„Ne dorim sa asezam preventia la loc de cinste. Vreau sa transmitem parintilor ca avem grija de sanatatea copiilor lor. Pentru copil, imunizarea, cat si formarea unui stil de viata sanatos, trebuie incurajate atat in familie, cat si in scoala si comunitate.
De asemenea, ministrul Sanatatii a adaugat ca, o importanta deosebita o reprezinta campania de informare cu privire la necesitatea si riscurile lipsei vaccinarii.
“Trebuie sa transmitem un mesaj corect parintilor cu privire la bolile care pot fi prevenite prin vaccinare, un mesaj medicilor de familie care trebuie sa explice importanta preventiei si a vaccinarii si un mesaj colegilor din Parlament de sustinere a demersurilor legislative ale ministerului”, a mai spus ministrul.
Autor: Max Constantinescu
Sursa: PaginaMedicala.ro