Imprimare

Operatii de endoprotezare esofagiana, dupa un procedeu unicat in lume

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Trei pacienti au fost operati in ultimele doua saptamani, dupa un procedeu unicat la nivel national si international de prof. univ. dr. Dan Sabau, seful Sectiei Clinice Chirurgie II a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Sibiu, informeaza AGERPRES.

Este vorba despre operatii de foraj transtumoral si protezare pe cale laparogastroscopica.

Tehnica unicat consta in introducerea in esofag prin gat, fara taieturi, a unei proteze conceputa in Sibiu, in asa fel incat este depasita zona afectata de cancer. Montajul se realizeaza sub controlul laparoscopului introdus prin stomac.

Introducerea laparoscopului in stomac a fost realizata pentru prima data in lume in cadrul SCJU Sibiu de catre prof. univ. dr. Dan Sabau, fiind o inovatie in acest segment al chirurgiei.

"Este vorba de o endoprotezare esofagiana, care da posibilitatea unei alimentatii normale, pentru pacientii cu fistula esotraheala sau stenoza tumorala, care altfel sunt condamnati la foame. Practic, acestia nu se mai puneau alimenta, aspirand mancarea in plamani, fapt care produce decesul. Este o alternativa mult mai buna si benefica pentru pacient, varianta clasica fiind gastrostoma sau jejunostoma, adica o alimentatie artificiala, pe cai artificiale. Pacientii pot, dupa interventia chirurgicala, sa mestece, sa simta gustul mancarii, sa evite o alimentatie dificila in stricta intimitate si necesitatea unei hrane speciale, preparata intr-o bucatarie speciala. in acelasi timp, cel mai important este ca isi pot continua apoi tratamentul oncologic (radioterapie si chimioterapie). Pe cazuistica noastra de peste 100 de pacienti, supravietuirea post operatorie a unor bolnavi anterior condamnati poate ajunge pana la patru ani si jumatate", explica Dan Sabau, medic sef al Sectiei Clinice Chirurgie II a SCJU Sibiu.

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu este singurul loc din Romania in care se realizeaza interventii chirurgicale de acest tip.

Astfel, in cadrul Sectiei Clinice Chirurgie II ajung pacienti din numeroase spitale universitare, trimisi de colegii de breasla ai doctorului Sabau. "Scoala chirurgicala sibiana are o platforma larga de proceduri si tehnici, in toate domeniile chirurgicale, mai putin robotica, si are performante notabile nationale si internationale, in zona mini - invazivitatii (mini agresivitate la adresa pacientului, spitalizare de scurta durata, indice de satisfactie ridicat), in chirurgia chistului hidatic, a pancreasului, chirurgia colo-rectala si nu in ultimul rand a esofagului si a peretelui abdominal. De asemenea, s-a creat un colectiv foarte tanar si receptiv si sunt mandru de elevii mei. Scopul nostru este educarea si crearea de scoala chirurgicala sibiana puternica si competitiva, atat in chirurgia de urgenta cat si in cea programata, mai ales oncologica. in acest sens ne preocupam de dezvoltarea unui departament de cercetare.", a mai declarat dr. Sabau.

Chirurgul sibian a obtinut doua medalii de aur pentru proceduri si instrumentar chirurgical original la saloane internationale de inventica.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Operatii-de-endoprotezare-esofagiana_-dupa-un-procedeu-unicat-in-lume_18972/

lauff lautf laurf