Imprimare

Peste trei milioane de pacienti contracteaza infectii in spitalele din Europa, in fiecare an

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In fiecare zi, circa 80.000 de pacienti din Europa se lupta cu o infectie pe care au contractat-o in spital, adesea atunci cand se aflau la terapie intensiva, potrivit unui raport al Centrului European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC), publicat joi, informeaza Reuters, citat de Agerpres.

Desi unele dintre aceste infectii pot fi tratate cu usurinta, altele, precum MRSA sau alte bacterii rezistente la antibiotice, pot fi fatale sau pot afecta foarte grav sanatatea pacientilor, fiind nevoie de mai multe luni de spitalizare si ingrijiri medicale scumpe pentru a le combate.

Potrivit raportului realizat de ECDC, in fiecare zi, unul din 18 pacienti din spitalele europene se lupta cu cel putin o infectie dobandita in spital, ceea ce inseamna circa 3,2 milioane de pacienti pe an.

'Infectiile asociate sistemului medical reprezinta o problema sanitara publica majora si o amenintare pentru pacientii europeni', sustine Marc Sprenger, directorul ECDC, care are sediul la Stockholm, Suedia.

Potrivit acestui responsabil, multe dintre infectii ar putea fi prevenite prin programe bine gandite si sustinute. "Asemenea programe, precum si utilizarea prudenta a antibioticelor, ii vor ajuta pe toti actorii implicati sa-i protejeze pe pacientii din spitalele europene", a afirmat Sprenger intr-un comunicat.

Conform sondajului ECDC, care a acoperit 1.000 de spitale din 30 de tari europene, cea mai mare rata a infectiilor contractate in spital (19,5%) se inregistreaza in randul pacientilor internati la terapie intensiva.

Cele mai des intalnite infectii sunt cele ale cailor respiratorii, precum pneumonia, si cele ale sangelui. Acestea sunt adesea cauzate de bacteriile Klebsiella pneumoniae si E. coli, care au demonstrat abilitatea de a dezvolta rezistenta la unele din cele mai puternice antibiotice. si infectiile locale dobandite in urma interventiei chirurgicale, precum si cele ale tractului urinal sunt des intalnite, multe dintre acestea fiind, de asemenea, rezistente la antibiotice.

Dintre toate infectiile cu bacteria Staphylococcus aureus, peste 40% s-au dovedit a fi infectii de tip MRSA, adica rezistente la meticilina, un antibiotic puternic. in intreaga lume, 53 de milioane de persoane pe an contracteaza infectii cu MRSA, costul ingrijirilor medicale ridicandu-se la peste 20 de miliarde de dolari. Acest tip de infectie omoara peste 20.000 de persoane pe an in SUA si un numar similar in Europa.

Comisarul european pentru sanatate, Paola Testori Coggi, a afirmat ca rezultatele studiului ECDC sunt 'ingrijoratoare' si a facut apel la autoritatile sanitare sa faca mai multe pentru a-i proteja pe pacienti in spitale si sa intensifice lupta impotriva bacteriilor rezistente la antibiotice.

Expertii sustin ca spitalele suprautilizeaza adesea antibioticele, prescriindu-le inainte de a face teste pentru a descoperi de ce tratament este nevoie de fapt, ceea ce incurajeaza bacteriile sa dezvolte modalitati noi pentru a rezista la acestea.

Autor: healthcare.philips.com

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Peste-trei-milioane-de-pacienti-contracteaza-infectii-in-spitalele-din-Europa_-in-fiecare-an_18971/

lauff lautf laurf