Imprimare

Seful CNAS vrea sa discute cu medicii de familie despre distribuirea cardului de asigurat

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Presedintele CNAS, dr Cristian Busoi, considera ca trebuie sa dezvolte un partenerait cu medicii de familie pentru a distribui cardul de asigurat.

"Legea care a fost modificata spune ca aceste carduri de sanatate vor fi distribuite de catre casele judetene sau medicii de familie. Vor fi insa judete unde practic va fi imposibil sa facem acest lucru doar prin intermediul caselor judetene de asigurari de sanatate. Suntem in faza in care exploram diverse modalitati, nu vom lua o decizie inainte ca medicii de familie sa-si dea acordul formal" a detaliat dr.Cristian Busoiu intr-un interviu acordat Agerpres.

Presedintele CNAS a declarat ca proiectul privind cardul de sanatate a trenat foarte multi ani, nejustificat. El a spus ca primele 200.000 de carduri vor fi gata pana la sfarsitul lunii iulie urmand ca pana la sfarsitul anului 7,5 milioane de carduri de sanatate sa fie produse de Imprimeria Nationala. Seful CNAS a precizat ca cele 200.000 de carduri vor ajunge la populatie pana la sfarsitul verii - inceputul toamnei.

Totodata dr Busoi a subliniat ca in prezent CNAS are in derulare un alt proiect, ''Dosarului electronic al pacientului'' (DEP), care ar putea fi conectat la cardul de sanatate.

"In acest moment imi propun sa acceleram acest proiect (n.r. al cardului de sanatate) pentru ca va fi un proiect de mare impact pozitiv pentru pacientii din Romania. Cand pacientul va avea cardul inscriptionat cu anumite date importante, medicii care il vor consulta vor putea avea la dispozitie date care le vor permite sa ia decizia medicala cea mai buna. Cardul poate avea un rol important in situatii limita, de maxima urgenta. Se va castiga timp pretios. Cardul cuprinde date foarte importante cum ar fi grupa sanguina, RH -ul, sau alte elemente importante. Sigur, cardul va contine date de identificare, date privitoare la alte afectiuni majore. La un moment dat se va uni cu cartea de identitate electronica, probabil din 2014" a explicat presedintele CNAS.

In privinta DEP, in prezent, sunt discutii tehnice intre reprezentantii corpului medical, CNAS si cei care au castigat proiectul, pentru a vedea care sunt principalele date care pot fi introduse. "Eu imi doresc ca intr-o perioada relativ scurta sa ajungem la o informatizare de tipul celor existente in multe tari europene, sa avem aplicatii care atunci cand medicul introduce un tratament sowf-tul sa-i atraga atentia daca tratamentul este adecvat, daca doza este prea mare sau prea mica. Sigur, decizia finala apartine medicului. Zona de cheltuieli ineficiente sau uneori incorecte se va reduce la maxim pentru ca totul va fi extrem de informatizat'', a aratat presedintele CNAS.

Pana in prezent, reprezentnatii medicilor de familie s-au opus propunerii de a distribui cardul prin cabinetele de medicina de familie.

Proiect de OUG privind cardul de sanatate

In prezent, ministerul sanatatii a lansat in dezbatere publica, intre 26 iunie si 27 iulie, un proiect de modificare a Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, prin ordonanta de urgenta a guvernului, prin care se aduc precizari privind eliberarea si distribuirea cardului de sanatate.

Astfel, potrivit notei de fundamentare, modalitatea de distributie a cardului national de asigurari sociale de sanatate se va face prin casele de asigurari de sanatate sau prin furnizorii de servicii medicale din asistenta medicala primara, dupa caz.

Distributia cardului national de asigurari sociale de sanatate prin furnizorii de servicii medicale din asistenta medicala primara, se va realiza pentru cazurile sociale speciale (persoane grav bolnave, nedeplasabile, din localitati izolate), se arata in document.

Totodata, proiectul de act normativ reglementeaza furnizarea de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale in sistemul de asigurari sociale de sanatate in baza cardului national de asigurari sociale de sanatate, acordate persoanelor care nu pot face dovada calitatii de asigurat , fara a exista o vina a sa, intrucat culpa apartine angajatorului care nu a virat contributia catre FNUASS, potrivit legii.

 


 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Seful-CNAS-vrea-sa-discute-cu-medicii-de-familie-despre-distribuirea-cardului-de-asigurat_18975/

lauff lautf laurf