UPDATE: Clinica de ortopedie pediatrica de la 'Marie Curie', in pericol de a fi inchisa in timpul verii
UPDATE: Ministrul Nicolaescu, dupa o vizita la spitalul "M.S.Curie" s-a declarat "total" nemultumit de conducerea spitalului
Clinica de chirurgie si ortopedie pediatrica din Spitalul Clinic de Urgenta "Marie Curie" ar putea fi inchisa pe perioada verii, din cauza lipsei de personal, o parte dintre asistente si infirmiere urmand sa intre in concediu, a declarat seful Clinicii, prof. dr. Gheorghe Burnei, potrivit Agerpres.
El a explicat ca la raportul de garda i s-a atras atentia ca pe perioada verii este imposibil sa se desfasoare o activitate normala din cauza faptului ca o parte dintre asistentele si infirmierele Clinicii vor intra in concediu.
"Exista riscul ca in urma interventiilor facute, ca in urma activitatilor pe care trebuie sa le desfasoare asistentele, bolnavii care se afla intr-o situatie mai dificila sa nu poata fi supravegheati si atunci, ca sa se evite neplacerile, solutia ar fi sa se inchida. in asemenea conditii exista posibilitatea ca o asistenta sa nu poata supraveghea 50 de bolnavi in tura de noapte si toate incidentele care se pot intampla sa fie atribuite asistentei care se afla in tura si care nu a avut grija si nu din cauza lipsei de personal, ceea ce este total incorect", a aratat Gheorghe Burnei.
Prof. dr. Gheorghe Burnei a aratat ca deficitul de asistente si infirmiere este de 27 de persoane. Medicul a mentionat ca sunt 17 asistente, absolvente ale Facultatii de asistente pentru medicina generala, care sunt nemultumite ca nu au fost incadrate conform pregatirii.
De asemenea, la sala de operatii sunt trei infirmiere care au urmat cursurile de asistente medicale si asteapta scoaterea la concurs a posturilor corespunzatoare.
Potrivit lui Burnei, schimbarea politicii de angajare facuta de Ministerul Sanatatii a imbunatatit foarte putin situatia, astfel incat sunt la ''limita de avarie''.
''Solutia ar fi ca asa cum s-a muncit pana acum, cu un efort deosebit, sa continuam pana cand se vor face toate demersurile pentru angajarea infirmierelor si asistentelor atat cat sa nu se inceteze activitatea'', a spus acesta.
La randul sau, managerul institutiei, dr. Gabriel Smarandache, a declarat pentru Agerpres ca o lista cu posturile scoase la concurs este afisata si pe site-ul spitalului, in aceasta perioada avand loc inscrierile, urmand ca pana la sfarsitul lunii sa se finalizeze acest demers.
El a admis ca unitatea sanitara se confrunta, la fel ca si altele, cu o lipsa de personal, dar a mentionat ca pe perioada verii activitatea in spitale este mai redusa din cauza concediilor atat ale pacientilor cat si ale personalului medical.
Dr. Gabriel Smarandache a spus, referitor la cele trei infirmiere de la sala de operatii care au facut scoala de asistente, ca acestea trebuie sa sustina concursul. El a precizat ca pentru posturile vacante in perioada ianuarie - iulie se va organiza un concurs dupa finalizarea celui in curs, conform legii.
Ministrul sanatatii, "total" nemultumit de conducerea spitalului
In cursul zilei de vineri, ministrul sanatatii Eugen Nicolaescu s-a intalnit cu intreaga conducere a Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii „M.S. Curie”, cu privire la principalele probleme din activitatea acestei unitati sanitare.
Ministrul Sanatatii a dorit sa afle cauzele disfunctionalitatilor din cadrul spitalului, multe dintre ele relatate inclusiv in presa, si mai ales situatia sectiilor de terapie intensiva neonatala si de chirurgie cardiovasculara pediatrica. Astfel, s-a constatat ca o parte dintre problemele spitalului, unele chiar grave, in special cele legate de lipsa personalului de specialitate, cu preponderenta asistenti medicali, puteau fi rezolvate prin solutii manageriale, in cadrul legal existent, se arata intr-o comunicare a ministerului.
De asemenea, s-a mai constatat ca, in ciuda eforturilor facute pentru a avea investitii de inalta performanta, managementul spitalului nu a avut nicio viziune, nicio strategie, niciun plan de a atrage resurse umane calificate, chiar de la demararea investitiilor, iar in ultimul an si pana in prezent, s-a observat o incoerenta manageriala din cauza careia nu se pot pune in functiune investitiile.
Ministrul Sanatatii a dispus conducerii spitalului sa aplice prevederile legale privind scoaterea posturilor vacante la concurs si sa prezinte intr-un termen cat mai scurt o strategie de atragere a specialistilor pentru buna desfasurare a actului medical, deoarece extinderea activitatii de chirurgie cardiaca pediatrica, pentru ca in Romania sa fie operati cat mai multi copii si astfel sa fie salvate vieti, este una dintre prioritatile si preocuparile MS.
Totodata, ministrul a subliniat faptul ca prin protocolul semnat de curand cu o clinica de specialitate din Milano, patru echipe de medici si asistenti vor participa la un program de specializare in domeniul chirurgiei cardiace pediatrice. Acest lucru va permite inceperea activitatii in sectia din cadrul spitalului Marie Curie si, pe termen lung, cresterea numarului de interventii care pot fi facute in Romania.
Potrivit ministrului, anumite probleme, precum cele existente la spitalul Marie Curie, se pot rezolva numai printr-un management responsabil si eficient.
La finalul discutiilor, ministrul Eugen Nicolaescu a verificat situatia din sectiile de terapie intensiva neonatologie, bloc operator neurochirurgie, sectia de reanimare si compartimentul de chirurgie cardiovasculara, si a stat de vorba cu parintii copiilor internati preluand o serie de sugestii.
La finalul intalnirii, ministrul Sanatatii si-a exprimat totala nemultumire fata de managementul spitalului, se arata in comunicat.
Sursa: PaginaMedicala.ro