Imprimare

Prof.dr. Diana Deleanu: In prezent, 6.4% dintre copiii de 13-14 ani au astm bronsic

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Prevalenta astmului bronsic la copiii romani de 13-14 ani a crescut cu 12.8% in perioada 1997 -2003, iar in prezent 4% dintre copiii de aceasta varsta din Romania sunt diagnosticati cu aceasta boala, a declarat prof.dr. Diana Deleanu, presedintele Societatii Romane de Alergologie si Imunologie Clinica (SRAIC), cu prilejul lansarii Jurnaului pacientului cu astm. 

„Astmul este una dintre bolile ce afecteaza major copiii romani, scazand calitatea vietii si posibilitatea de a se integra social, afectandu-i atat pe acestia, cat si pe parinti. in ultimii ani, prevalenta la copiii cu varsta intre 13-14 ani a crescut cu 12.8%, ajungand in acest moment la aproximativ 6.4% din totalul copiilor romani cu aceasta varsta” a declarat prof. dr. Deleanu.

In cazul astmului la copil, 80% dintre cazuri au o componenta alergica. In schimb, la adulti componenta alergica este responsabila doar de 50% dintre cazuri.

Si in cazul adultilor boala inregistreaza o crestere importanta. OMS estimeaza ca 300 de milioane de oameni sufera de astm la nivel mondial, iar in Europa boala afecteaza 30 de milioane de pacienti. Astmul reprezinta 1% din povara globala totala.

In Romania, potrivit datele inregistrate de medicii de familie, numarul cazurilor de astm bronsic a ajuns in 2011 la 23.552, cu 12% mai mult decat cele inregistrate in 2009.

Potrivit prof.dr.Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie (SRP), aceasta boala are un impact important atat asupra vietii pacientului cat si asupra sistemului sanitar. Astfel, 1/3 din costurile directe sunt reprezentantate de urgente, spitalizari si decese; 22% sunt costurile medii ale consultatiilor, 37% ale medicamentelor si 20-25% ale spitalizarii iar 15% sunt costuri cauzate de comorbiditati, transport de urgenta sau ingrijiri la domiciliu. Costurile indirecte sunt responsabile de 50% din totalul costurilor.

Sunt insa si costuri intangibile, in special asupra calitatii vietii, a subliniat prof.dr. Mihaltan.

Fiind o boala cronica, din fericire controlabila, rolul aderentei la tratament a pacientului este foarte important. Insa aici sunt si cele mai multe probleme. Neexistand date si pentru Romania, prof dr Florin Mihaltan a amintit ca datele epidemiologice din Marea Britanie indica faptul ca aderenta la tratament nu depaseste 46%. Grupa cea mai dificil de convins sa adere la tratament sunt adolescentii, a adaugat prof.dr Diana Deleanu.

De multe ori se intampla ca un pacient care s-a simtit bine dupa o luna de tratament sa nu il mai urmeze cu strictete, crezand ca, poate, s-a vindecat. Insa simptomatologia revine, iar medicul trebuie sa reia din nou tratamentul.

Este foarte importanta, deci, educatia pacientului asupra bolii, insista prof.dr. Mihaltan.

Din pacate, numarul de medici care sa se ocupe de pacientii cu astm nu este suficient. Daca numarul pneumologilor este de 700 in intreaga tara, numarul alergologilor este foarte mic. "Societatea Romana de Alergologie si Imunologie Clinica are inscrisi 136 de membri, care sunt mai concentrati in Ardeal", a spus prof.dr. Diana Deleanu, care a citat un studiu care spunea ca pentru a consulta un medic alergolog, un pacient trebuie sa mearga 150 de km.

Pentru a raspunde problemei de educatie dar si pentru a veni in sprijinul realatie medic-pacient, Societatea Romana de Pneumologie si Societatea Romana de Alergologie si Imunologie Clinica au lansat luni, 8 iulie, Jurnalul pacientului cu astm, instrument ce va fi distribuit pacientilor de medicii pneumologi si alergologi.

Jurnalul este disponibil atat in forma tipartia cat si ca aplicatie pe mediile electronice. El ajuta pacientul, facilitand accesul acestuia la informatii verificate si stimulandu-l sa aiba o evidenta continua a parametrilor starii de sanatate, prin paginile de monitorizare ale Jurnalului si in sectiunea dedicata online .

„Jurnalul Adultului cu Astm si Jurnalul Copilului cu Astm au fost realizate, in primul rand, in scop educational. Marea majoritate a pacientilor diagnosticati cu astm nu inteleg ca astmul este o boala pe care trebuie sa o tii in permanenta sub control atent si nu respecta recomandarile de tratament ale medicilor. Speram ca acest instrumente vor reprezenta repere fundamentale in tratarea astmului bronsic si ca vor fi cu adevarat folosite de pacienti”, a declarat prof. dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie.

 

 


 

Autor: Max Constantinescu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Prof.dr.-Diana-Deleanu_-In-prezent_-6.4_-dintre-copiii-de-13-14-ani-au-astm-bronsic_18978/

lauff lautf laurf