Imprimare

O abordare integrata in boala Parkinson

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Iasiul a gazduit cea de-a treia editie a conferintei „Abordarea integrata a bolii Parkinson in echipa medic-pacient-farmacist”.

Principalul obiectiv al conferintei desfasurate sub egida Societatii Romane de Neurologie a fost sa puna sub lupa intrebarile de ordin medical si problemele sociale ale persoanelor cu boala Parkinson, ceea ce a prilejuit dezbateri intre pacienti si componentii echipei medicale interdisciplinare care ii ingrijeste (neurolog, medic de familie, kinetoterapeut, specialist recuperare medicala, psiholog, geriatru, nutritionist, asistent medical, farmacist si asistent de farmacie).

Pe agenda evenimentului s-au aflat subiecte de actualitate precum:

  • Principii de recuperare neurologica a pacientului cu boala Parkinson,
  • Stimularea cerebrala profunda,
  • Efecte adverse ale medicamentelor antiparkinsoniene,
  • Kinetoterapia in boala Parkinson,
  • Disfunctia cardiovasculara in boala Parkinson,
  • Nutritia in boala Parkinson,
  • Depresia si anxietatea in boala Parkinson,
  • Reeducarea limbajului si a functiilor cognitive,
  • Terapia ocupationala-solutii pentru pastrarea vietii independente in lupta cu boala Parkinson,
  • Longevitatea activa in boala Parkinson,
  • Beneficiile terapiei de stimulare dopaminergica continua in stadiul avansat al bolii Parkinson,
  • Managementul durerii la pacientul cu boala Parkinson,
  • Tulburarile de somn in boala Parkinson,
  • Tulburarile urologice,
  • Evaluarea gradului de handicap la persoanele cu boala Parkinson.

O altfel de comunicare medic-pacient, dincolo de raceala spitalului

Coordonatorul stiintific al manifestarii a fost prof. dr. Cristian Dinu Popescu, seful sectiei de neurologie a Spitalului Clinic de Recuperare din Iasi.

"Este o maniera de comunicare sincera, fara niste bariere impuse de spitalizare si de prezenta halatului alb sau de pijamaua pacientului, care se afla imobilizat sau cu mobilitate redusa intr-un pat. Aici, pacientul poate intreba, daca are niste nelamuriri. Poate intelege ce se intampla cu propria persoana, ce s-ar putea derula in anii urmatori si ce fenomene ar putea prevesti agravarea simptomatologiei, ce mijloace terapeutice exista, la ce interval de timp s-ar putea schimba, la ce interval de timp s-ar putea imbunatati schema terapeutica. Este un veritabil schimb de idei, de experienta”, a spus prof. Dinu Popescu despre eveniment.

Dr. Doru Baltag, directorul medical al Spitalului Clinic de Recuperare din Iasi, a subliniat necesitatea organizarii unui eveniment care sa ofere un alt tip de context comunicarii medic-pacient, mai putin formal decat acela dat de spital sau cabinet.

„Ideea de a aduna pacientii si medicii cu experienta in tratamentul bolii Parkinson mi se pare benefica atat pentru pacientii care, intelegandu-si evolutia, isi vor ajuta mai mult medicii in actul terapeutic cat si pentru medicii, care vor gasi limbajul potrivit astfel incat notiunile abstracte de fiziopatologie, de farmacologie, de patologie sa fie mai usor de explicat si mai usor de inteles in consecinta”, a spus dr Baltag.

Pentru persoanele cu boala Parkinson, ca si pentru alte categorii de pacienti cu afectiuni cronice, medicii considera ca informarea medicala riguroasa poate fi un prim pas spre recuperare si spre implicarea mai activa in terapie.

„Fiind o boala cu traseu lung trebuie sa se informeze corect asupra semnelor si asupra evolutiei acestor semne. Aceasta informatie trebuie sa fie corecta, nu luata la intamplare, de pe internet. Cu cat un pacient este mai bine educat medical, cu atat colaborarea cu medicul este mai buna si, implicit, sunt mai bune tratamentul si rezultatele lui”, a declarat conf. dr. Aurora Constatinescu de la Spitalul Clinic de Recuperare din Iasi.

Noutatile editiei: longevitatea activa, terapia ocupationala, disfunctia cardiovaculara la persoanele cu boala Parkinson

Dincolo de abordarea strict medicala, cea de-a treia editie a conferintei “Abordarea integrata a bolii Parkinson in echipa medic-pacient-farmacist” a adus in centrul atentiei cateva subiecte de actualitate, ce privesc persoana cu boala Parkinson si din perspectiva psihologica si sociala.

Conf. dr. Gabriel Prada, presedintele Societatii Romane de Geriatrie si Gerontologie, a sustinut o prezentare despre longevitatea activa in cazul pacientilor cu boala Parkinson, incercand sa demonteze cateva mituri legate de varsta si obstacolele impuse de aceasta.

„Am vrut sa transmit un mesaj care sa anuleze sau cel putin sa estompeze prejudecatile legate de varstnici in general si de varstnicii care au boala Parkinson in mod special”, a spus conf.dr. Prada.

Un mesaj similar a fost enuntat de conf. dr. Gabriela Raveica, de la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacau.

„Cred ca trebuie sa tinem cont de dorintele si de valorile bolnavilor cu Parkinson, sa tinem cont, in primul rand, ca sunt oameni si nu neaparat numai pacienti si ca au dreptul la specialisti care sa se gandeasca cum sa ii ajute sa fie in continuare independenti si mai ales sa fie in continuare persoane incluse din punct de vedere social. Asta este cea mai mare tristete. Multi, nu numai bolnavii cu Parkinson, persoanele varstnice ajung sa fie izolate..de vecini, izolate de societate si este o mare pierdere, pentru ca nu ajung sa impartaseasca multe lucruri bune din experienta lor", a spus conf.dr. Raveica.

Potrivit declaratiilor conf. dr. Gabriela Raveica „pentru terapia ocupationala nu exista un protocol unic, o reteta magica, pentru ca fiecare om are propria harta ocupationala, propriile obiceiuri zilnice. Terapia ocupationala include dezvoltarea unor strategii care sa previna autoizolarea sau izolarea de catre comunitate. Scopul interventiei de terapie ocupationala este mentionarea persoanei active un timp cat mai indelungat”

...

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/O-abordare-integrata-in-boala-Parkinson_18989/

lauff lautf laurf