Imprimare

Raport european: doar 0,6% dintre romani detineau in 2012 un card european de sanatate

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Doar 0,6% dintre românii care au asigurare de sanatate detineau in 2012 un card european de asigurari sociale de sanatate (CEASS), cel mai scazut raport din UE din acest punct de vedere, proportia fiind in Italia de 100%, in Cehia si Austria de 96%, in Slovacia de 35%, in Polonia de 3,9% si in Bulgaria de 3,6%, releva un comunicat dat publicitatii de Comisia Europeana (CE), citat de Agerpres.

Conform informatiilor CE, in 2012 s-au eliberat in Romania 286.553 de CEASS, numarul celor aflate in circulatie fiind de 109.210. De asemenea, in 76.827 de cazuri au fost eliberate Certificate Provizorii de inlocuire (CPI). Raportul dintre numarul persoanelor asigurate, 18.290.954, si cel al CEASS in circulatie a fost in 2012 de 0,6%, cel mai scazut din intreaga UE plus Elvetia, Liechtenstein, Norvegia si Islanda.

In Italia, Elvetia si Liechtenstein 100% dintre asigurati au CEASS, 96% dintre cehi si austrieci, peste 70% dintre maltezi si luxemburghezi si aproape 65% dintre germani. La polul opus se afla tarile baltice, cu procente de 7,6-8% Ungaria (11,7%), Polonia (3,96%), Bulgaria (3,6%) si Romania (0,6%).

Peste 190 de milioane de persoane detin un card european de asigurari sociale de sanatate (CEASS), care le permite sa obtina ingrijiri medicale de urgenta, bucurandu-se astfel de vacante lipsite de griji atunci când calatoresc in UE, Elvetia, Liechtenstein, Norvegia si Islanda. Numarul titularilor de CEASS a crescut in mod constant, in 2012 inregistrându-se 15 milioane de noi cetateni care detin un CEASS comparativ cu anul precedent, informeaza sursa citata.

"CEASS este un adevarat succes, avand in vedere ca doi europeni din cinci detin un card cu ajutorul caruia pot sa economiseasca timp si bani in cazul in care se imbolnavesc sau se ranesc in timpul unei calatorii in strainatate. in cea mai mare parte a timpului, CEASS functioneaza fara probleme. Cu toate acestea, in cazul in care un stat membru nu isi indeplineste obligatiile prevazute de legislatia UE si refuza recunoasterea cardului, Comisia va lua masuri pentru a proteja drepturile cetatenilor europeni", a declarat comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, Laszlo Andor, citat in comunicat.

Cardul confirma dreptul unei persoane de a primi tratamente de urgenta in cadrul sistemului public de sanatate al tarii gazda in aceleasi conditii si la acelasi pret ca si cetatenii tarii respective. CEASS este eliberat gratuit de catre furnizorul national de servicii de asigurari de sanatate din tara de origine si nu poate fi utilizat pentru a acoperi tratamentele planificate in alta tara.

Spitalele care asigura servicii de sanatate publica sunt obligate sa recunoasca CEASS. in marea majoritate a cazurilor, pacientii care prezinta CEASS beneficiaza de asistenta medicala necesara, iar costurile le sunt rambursate fara probleme. in cazul in care cardul nu este acceptat, pacientii trebuie sa contacteze autoritatea de sanatate relevanta din tara pe care o viziteaza.

In cazul unui nou refuz, pacientii pot sa solicite asistenta din partea autoritatilor din domeniul sanatatii din tara lor de origine si, in ultima instanta, sa contacteze Comisia Europeana. CE poate investiga reclamatiile si supune problema autoritatilor din tara in cauza, astfel cum a fost recent cazul Spaniei, unde a fost declansata o procedura de infringement pentru neaplicarea legislatiei UE privind utilizarea CEASS.

CE face public faptul ca exista o aplicatie CEASS, inclusiv in limba romana, pentru telefoane de tip smartphone si tablete care cuprinde informatii despre card, numerele de telefon de urgenta, tratamentele care sunt acoperite si costurile, precum si despre cum poate fi depusa o cerere de rambursare si cui trebuie sa se adreseze cei care pierd cardul.

In martie, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate anunta ca a reinceput tiparirea si distributia catre asigurati a Cardurilor europene de asigurari de sanatate, dupa ce in toamna lui 2012 intrerupsese aceasta activitate din lipsa de fonduri.
 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Raport-european_-doar-0_6_-dintre-romani-detineau-in-2012-un-card-european-de-sanatate_18991/

lauff lautf laurf