Imprimare

Aproximativ 30 – 40 % din populatia planetei sufera de boli alergice

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Bolile alergice tind sa capete proportii epidemice, mult mai frecvente fiind formele severe si complexe de alergie, releva datele Asociatiei Mondiale de Alergologie, prezentate joi, intr-o conferinta de presa, de dr Camelia Berghea, de la UMF Carol Davila.

Cei mai afectati sunt tinerii si copii, iar impactul socio-economic este in crestere indiferent de gradul de dezvoltare economica a unei tari, a spus dr Berghea.

Pe langa predispozitia genetica, in cazul alegiilor se poate vorbi si de importanta factorilor de mediu (urbanizarea, industrializarea), modificarea stilului de viata sau modificarile climatice (de ex. prin influenta lor asupra sezonului "polenizarilor").

Bolile alergice, a caror evolutie tipica se desfasoara in trepte - asa-numitul "mars alergic"- pot imbraca forme cronice, precum astmul bronsic, rinita alergica, urticaria cronica, dermatita atopica, dar si forme acute, cum este socul anafilactic, drama bolilor alergice.

"Alergia nu este ceva accidental care trece la fel de repede cum a aparut. Sunt forme persistente de alergie cu evolutie cronica si care se agraveaza din cand in cand - aici intra astmul, rinita alergica, dermatita atopica, urticaria cronica, alergiile alimentare. Toate aceste forme se intind pe ani de zile, unele dintre ele posibil si pe toata viata. Fiecare din aceste boli evolueaza si cu exacerbari, care sunt resimtite de pacient si-l aduc probabil mai repede la medic" a explicat dr. Camelia Berghea.

Daca in primii ani de viata, domina alergiile alimentare si dermatita atopica, la varste mai mari si la adultul tanar sunt mai frecvente boli ca astmul bronsic si rinita alergica.

Se estimeaza ca in prezent sunt 300 milioane de pacienti cu astm in intreaga lume si se crede ca numarul acestora va creste la 400 milioane pana in 2025, prevalenta actuala pana la 18% din populatie (procente diferite in zone geografice diferite).

"Este o boala ce duce sigur la izolare sociala", a evidentiat dr Berghea una dintre problemele pe care le ridica aceasta suferinta.

Rinita alergica afecteaza 400 milioane de indivizi, iar prevalenta medie este de 25% in Europa. Riscul de a dezvolta astm bronsic este de 11,9% la cei cu rinita alergica perena si de aproape 19% la cei cu forme complicate de rinita.

Alergiile alimentare afecteaza 200 - 250 milioane pacienti, 2-8% din populatie, copii si adulti. Alergiile la arahide sau peste pot evolua cel mai frecvent spre soc anafilactic. Dr. Berghea recomanda inca din primul an de viata alaptarea la san pana la 6 luni, pentru a intarzia aparitia unor forme de alergii. De asemenea, medicul alergolog recomanda introducerea foarte lenta in alimentatia diversificata a alimentelor cu potential alergen, precum proteina din laptele de vaca, graul, oul, pestele, arahidele, alunele de padure, soia si fructele de mare.

Autor: Max Constantinescu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Aproximativ-30-_-40-_-din-populatia-planetei-sufera-de-boli-alergice_18992/

lauff lautf laurf