Discutii intre Ministerul Sanatatii si sindicate pe tema noii legi de salarizare
Pe 11 iulie 2013 a avut loc intrunirea grupului de lucru pe tema noii legi a salarizarii pentru personalul din sanatate, organizata de reprezentanti ai Ministerul Sanatatii impreuna cu principalele federatii sindicale din sanatate.
Potrivit reprezentantilor Federatiei ”Solidaritatea Sanitara” din Romania care au participat la intrunire, printre subiectele dezbatute s-a numarat si schimbarea sistemului de salarizare din sanatate, bazata pe „salariul minim din sanatate” (nivelul actual de salarizare pe categorii de personal, inclusiv sporurile) la care se adauga partea variabila rezultata in urma evaluarii, ultima putand determina o crestere salariala, consideram ca poate avea un impact pozitiv simultan asupra unei mari parti dintre salariati si asupra pacientilor, prin cresterea calitatii serviciilor medicale.
"Altfel spus, in discutie este crearea unui sistem de salarizare care vizeaza posibilitatea unor cresteri salariale simultan cu cresterea calitatii serviciilor medicale", spun reprezentantii sindicatelor.
In discutie au aparut si subiecte precum taxele suplimentare ce ar putea fi platite de pacientii ce isi doresc conditii speciale. "Contrar a ceea ce a aparut in mass-media, in dezbatere nu a fost vorba de taxe suplimentare aplicate pacientilor, ci cel mult de tarife care ar putea fi platite de catre pacientii care vor si isi permit conditii speciale de cazare si tratament, ce exced pachetului de baza. Aceasta este o varianta de lucru (una din multele posibilitati luate in discutie) ce tine cont, inainte de toate, de asigurarea tratamentului fara plata suplimentara pentru toti asiguratii sistemului social de sanatate, la nivelul pachetului de baza stabilit prin actualele norme ale Contractului cadru si de respectarea dimensiunii de protectie sociala a sistemului sanitar", explica reprezentantii sindicatului "Solidaritatea Sanitara".
In cadrul dezbaterilor s-a remarcat insistenta imputernicitilor organizatiilor sindicale reprezentative pentru o solutie care sa acopere toate categoriile de salariati, adoptata fie in cadrul acestei legi (de preferat), fie intr-un alt act normativ, la care sa faca trimitere aceasta lege, acesta fiind unul din punctele sensibile ale proiectului de lege.
In acest sens, a fost subliniat in cadrul discutiilor faptul "ca nu putem exclude din proiectul de lege categorii de salariati care participa in mod direct sau indirect la actul medical; prin urmare este necesar sa privim performanta ca pe o reusita a unei intregi echipe, dupa care, in baza unei proceduri clar definite si unanim acceptate, sa stabilim recompensele salariale pentru toti membrii echipei".
Pornind de la ideea ca performanta trebuie evidentiata in mod obiectiv, reprezentantii Federatiei „Solidaritatea Sanitara” au indicat faptul ca acest nou sistem de salarizare trebuie sa garanteze atat existenta unor criterii de evaluare clar definite cat si a unui sistem de evaluare „multi - focal”, care sa excluda cat mai mult posibil gradul de subiectivism generat de „cine face evaluarea”.
"Pentru aceasta din urma dimensiune evaluarea, din punctul nostru de vedere (agreat de membrii grupului de lucru) trebuie sa reprezinte o medie intre cel putin trei categorii diferite de evaluatori: seful ierarhic direct, Serviciul Resurse Umane (alaturi de organismele profesionale - unde este cazul) si evaluarea colegiala (evaluarea de catre trei colegi selectionati in mod aleatoriu). Consideram ca sistemul poate include autoevaluarea salariatului, bazata pe dovezi, completata cu rezultate din evaluarea gradului de satisfactie a pacientilor", spun reprezentantii sindicatului, care fac trmitere la un sistem de evaluare similar ce este deja functional in mediul universitar.
Reprezentatii Federatiei ”Solidaritatea Sanitara” au reiterat solicitarea, transmisa anterior Ministerului Sanatatii pe multiplele canale, ca unul dintre principiile esentiale de la care va trebui sa porneasca elaborarea noii legi sa il constituie existenta unui „salariu minim din sanatate” pentru fiecare categorie de personal, stabilit la nivelul actual de salarizare.
Solicitarea a intrunit sprijinul unanim al organizatiilor sindicale, ea fiind completata cu necesitatea rezolvarii unor situatii urgente existente la acest nivel. In acest sens, urmatoarea problema generata de inghetarea salariilor din ultimii ani trebuie solutionata in cadrul acestei legi: faptul ca „salariile minime din sanatate” trebuie calculate la nivelul pe care aplicarea tuturor actelor normative in vigoare il stabilesc pentru fiecare categorie de salariati si nu la nivelul „salariului incasat” de fiecare salariat la momentul aplicarii legii.
O estimare a dimensiunii acestei neregularitati arata ca cca. 10.000 de salariati din sistemul sanitar au un salariu mai mic comparativ cu colegii lor care au acelasi nivel de pregatire si aceleasi conditii de munca, distorsiunea fiind determinata de faptul ca in urma evaluarii anuale acestia nu au putut beneficia de majorari salariale precum colegii lor (in foarte multe cazuri s-a ajuns la situatii aberante de genul: angajati cu vechime care au salarii mai mici decat noii angajati, salariul ultimilor fiind stabilit de lege).
In cadrul intregii dezbateri s-a remarcat faptul ca Federatia Sanitas a facut front comun cu Federatia „Solidaritatea Sanitara” in marea majoritate a propunerilor si solicitarilor adresate Ministerului Sanatatii, atat in ceea ce priveste abordarea de ansamblu cat si raportat la probleme punctuale ridicate, deschizandu-se astfel posibilitatea unei directii comune de actiune in interesul salariatilor din sanatate, singura care poate asigura eficienta maxima pentru actiunile sindicale din sanatate din aceasta perioada.
...
Autor: Max Constantinescu
Sursa: PaginaMedicala.ro