Imprimare

Primul avion din flotila SMURD isi va incepe activitatea din 15 iulie

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Din 15 iulie isi va incepe activitatea primul avion din flotila SMURD, achizitionat din sumele stranse prin donatiile de 2% din impozitul pe venit.

Prin campania "2% pentru SMURD Ajuta-ne sa scurtam distante pentru a salva vieti", demarata in 2011, Fundatia pentru SMURD a strans peste 1 milion de euro, fonduri ce au fost folosite pentru achizitionarea aeronavei.

Achizitia a fost necesara deoarece, pentru distante mari, avionul este mai eficient si mai rapid decat elicopterele. Astfel, distanta Baia Mare -Bucuresti este strabatuta de un elicopter in 6 ore (dus-intors), in timp ce avionul parcurge aceeasi distanta in 2-3 ore si cu costuri aferente. De asemenea, este mai sigur in conditii de vreme nefavorabila.

In 2012 a fost demarata actiunea de achizitie a avionului, ce a fost identificat in Austria, unde functiona ca avion-ambulanta.

Dupa achizitionare, au fost efectuate lucrari de intretinere si actualizare a resurselor de zbor pentru ca aeronava sa fie operabila in conditii optime. La momentul achizitiei, aeronava avea deja peste 5.500 de ore de zbor. In prezent, avionul de tip Piper PA 42 Cheyenne III, fabricat in SUA, este dotat cu echipamente medicale noi conform standardelor europene pentru a putea efectua misiuni umanitare de salvare a pacientilor in stare grava , in regim gratuti pentru intreaga populatie, pe timp de zi si de noapte, si in conditii meteo dificile, alaturi de elicopterele SMURD.

In urma unui contract de sponsorizare, aceasta a intrat in patrimoniul Inspectoratului General de Aviatie al Ministerului Afacerilor Interne la sfarsitul lunii iunie.

Aeronava este operationala 24 de ore din 24 si este deservita de un grup de 6 piloti militari, grupati in 3 echipaje, detasati de la Ministerul Apararii Nationale la Ministerul Afacerilor Interne. Capacitatea de transport este de 2 piloti plus alte 9 persoane, iar in vairna medicala, de 2 piloti plus 2 pacienti si echipa medicala (medic si asistent).

Indicativul este 1-112, fiind primul din flotila SMURD. In memoria tuturor membrilor SMURD care au cazut la datorie, avionul a fost botezat cu numele dr. Monica Cardos, primul medic SMURD care a murit in misiune, in elicopterul ce s-a prabusit in 2003, la Cojocna, in judetul Cluj.

De altfel, vineri, 12 iulie, la inceputul ceremoniei de lansare a avionului SMURD, s-a tinut un minut de reculegere pentru pompierul sublocotenent post-mortem Boitan Gabriel, care, in cursul zilei de joi, si-a pierdut viata la Fetesti, in timpul unei actiuni de salvare.

In prezentarea sa, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, dr Raed Arafat, a spus ca "astazi asistam la rezultatul unui efort depus de populatia Romaniei, prin (alocarea) a 2% din impozitul pe venit, prin care oamenii au dovedit ca ei cred ca se poate face ceva si ne-au sprijinit sa avem acest avion".

Subliniind faptul ca avionul a fost inmatriculat de Statul Major al Fortelor Aeriene cu indicativul 1-112, dr Arafat a anunta ca "dupa 1 va veni, probabil, si 2, pentru ca incercam sa aducem si un al doilea avion ca sa avem in permanenta un avion functional, daca unul se afla in revizie".

Dupa ce a multumint tuturor celor ce s-au implicat, dr Raed Arafat si-a exprimat speranta "sa nu fie nevoie de avion, dar cand o sa fie nevoie de el, sa fie prezent si servicul sa fie la inaltime".

Prezent la festivitate, premierul Victor Ponta a apreciat faptul ca achizitia avionului nu a fost o actiune a statului, ci a eforturilor cetatentilor. Totodata, premierul a anuntat ca in curand in flotila ministerul Apararii va intra al saselea avion Spartan, dotat pentru urgente medicale.

"Ministrul Apararii m-a informat ca destul de curand o sa avem ai acel al saselea avion Spartan, cel dotat pentru urgente medicale. Asta inseamna ca incet-incet incepem sa construim o infrastructura de care avem foarte mare nevoie", a declarat premierul.

La randul sau, ministrul afacerilor interne, Radu Stroe a apreciat modul in care proiectul SMURD, bazat pe un fundament asigurat de cele doua componente militare ale MAI - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta si Inspectoratul General de Aviatie - a devenit un instrument eficient destinat salvarii de vieti omenesti. Astfel, din cele 5.000 de ore de zbor efectuate anul trecut de pilotii Ministerului Afacerilor Interne, peste 3.200 au fost dedicate misiunilor SMURD.

 

 

 

 

 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Primul-avion-din-flotila-SMURD-isi-va-incepe-activitatea-din-15-iulie_18994/

lauff lautf laurf