Imprimare

Implementarea cardului de sanatate, sub cercetarea justitiei

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Corpul de control al primului-ministru a anuntat ca va sesiza DNA in legatura cu operatiunile sau actele ilicite constatate in urma verificarilor privind implementarea cardului national de asigurari sociale de sanatate.

Potrivit raportului privind verificarea implementarii cardului national de asigurari sociale de sanatate, controalele au fost efectuate la C.N. Imprimeria Nationala, CNAS si Ministerul Sanatatii si au avut ca obiective verificarea respectarii cadrului organizatoric si functional necesar implementarii proiectului privind cardul de sanatate, verificarea respectarii dispozitiilor legale cu ocazia organizarii si desfasurarii procedurilor de atribuire a contractelor de achizitie publica in acest caz si a indeplinirii atributiilor legale de catre institutiile care au avut atributii in legatura cu implementarea acestui proiect.

In urma controlului, in sarcina presedintelui CNAS, Lucian Duta, s-a retinut ca, in perioada 1.09.2010 - 8.05.2012, nu si-a indeplinit ori si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu si obligatiile asumate prin Memorandumul 'Implementarea Cardului national de asigurari sociale de sanatate', aprobat la data de 1.09.2010 in sedinta de Guvern, obligatii necesare asigurarii eficientei gestiunii financiare a Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate prin implementarea cardului de sanatate.

Ministerul Sanatatii sustine, in legatura cu neregulile constatate de Corpul de control al primului-ministru privind implementarea cardului national de sanatate, ca, in cazul in care vor fi dovediti vinovatii, acestia trebuie sa raspunda in fata justitiei.

"Ministerul Sanatatii impreuna cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate considera ca introducerea cardului national de sanatate este necesara pentru sistemul sanitar romanesc. Conform Raportului Corpului de control al primului ministru, din data de 18.06.2013, privind verificarea implementarii cardului national de sanatate, s-au constatat intarzieri si nereguli in procedura de introducere a acestuia. In cazul in care vor fi dovediti vinovatii, acestia trebuie sa raspunda in fata justitiei", transmite Ministerul Sanatatii intr-un comunicat de presa.

Fostul presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Lucian Duta, membru PDL, sustine la randul sau, intr-un comunicat remis Agerpres, ca premierul Victor Ponta este cel care a blocat proiectul cardului de sanatate, prin oamenii pusi de acesta la conducerea Casei.

Lucian Duta precizeaza, in comunicatul citat, ca de un an si doua luni nu mai conduce CNAS

"De un an si doua luni nu mai conduc CNAS. CNAS a fost condusa de finul lui Victor Ponta, Doru Badescu, timp de un an si o luna, si de protejatul lui Ponta si Antonescu, Cristian Busoi, de o luna. Cardul de sanatate, proiectul meu, reprezinta elementul central antifrauda din sistemul de sanatate. Prin aplicarea lui s-ar economisi 400 de milioane de euro pe an, bani care s-ar fi dus direct catre pacienti. Cardul a fost blocat. De cine? De Victor Ponta, prin finul lui, fostul sef al CNAS. Victor Ponta a blocat sistemul antifrauda. Lui Victor Ponta nu-i pasa de pacienti, ii pasa de clientii politici", afirma Lucian Duta in comunicatul citat.

El subliniaza ca, sub conducerea sa, CNAS nu a incheiat niciun contract cu Posta Romana si nici cu Imprimeria Nationala.

"Mai mult, Imprimeria asteapta de un an si doua luni sa i se dea comanda, de la protejatul lui Victor Ponta, de producere a cardului de sanatate. Surpriza! Proiectul a fost blocat de Victor Ponta prin finul lui care a condus CNAS. Dupa ce ca nu este interesat sa creeze sisteme antifrauda, Victor Ponta le blocheaza si pe cele create de mine", mai spune Duta.

 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Implementarea-cardului-de-sanatate_-sub-cercetarea-justitiei_18996/

lauff lautf laurf