Imprimare

Pol de dezvoltare a chirurgiei vasculare in Tulcea

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Spitalul Judetean de Urgenta din Tulcea doreste sa devina un ''varf de lance'' al chirurgiei vasculare din sistemul spitalicesc de stat din Romania.

Conducerea SJU asteapta in momentul de fata o sponsorizare pentru amenajarea unei sali moderne de operatii si achizitionarea unor monitoare performante pentru sectia de chirurgie vasculara, valoarea totala a sponsorizarii fiind de 500.000 de lei.

''Am putea deveni astfel un varf de lance in chirurgia vasculara din Romania cel putin in sistemul de stat prin achizitionarea unui arteriograf portabil pentru proceduri hibride. Practic, se va realiza un by-pass si in timpul acestei interventii se va putea face si o dilatare de vase, implanturi de stenturi care sa faciliteze durabilitatea by-pass-urilor'', a declarat pentru Agerpres medicul specialist de chirurgie vasculara din SJU Tulcea, Coriolan Pantelimon Petcu.

Acesta a mai spus ca asemenea operatii nu se mai efectueaza in Romania si ca la Tulcea multi pacienti ar necesita interventii de acest gen.

''In ultimele trei luni, am efectuat 25 de by-pass-uri, iar rata de reusita a fost de peste 90%. Cea mai dificila interventie a fost un by-pass aorto-bifemural la un pacient cu varsta aproximativa de aproape 60 de ani care avea deja un pontaj pe picior pe cale sa se astupe. Pacientul era amenintat sa-si piarda ambele picioare'', a mentionat dr. Coriolan Pantelimon Petcu.

In momentul de fata, in domeniul chirurgiei vasculare, in SJU Tulcea, se pot efectua toate operatiile posibile in orice centru universitar din Romania, tomograful modern, aparat cu ajutorul caruia se evalueaza orice leziune vasculara de la orice nivel al corpului, putand fi considerat unul din atuurile unitatii.

''Angio CT-ul facut in conditiile unei unitati de stat este o raritate in Romania, din cauza costurilor presupuse. E gigantic ca si cheltuiala daca va ganditi ca la privat o investigatie costa cel putin 1.000 de lei. in SJU, pana in prezent, s-au facut aproape 25 de investigatii'', a afirmatdr. Petcu.

In varsta de 36 de ani, Coriolan Pantelimon Petcu s-a specializat la Spitalul Fundeni din Bucuresti, dupa care a lucrat in strainatate, iar din luna februarie a anului in curs s-a angajat la SJU Tulcea.

La fel ca si colegi din spital care s-au angajat recent, medicul specialist se confrunta cu lipsa unei locuinte, Consiliul Judetean Tulcea sustinand ca pana la finele acestui an va rezolva problema locativa a angajatilor unitatii spitalicesti.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Pol-de-dezvoltare-a-chirurgiei-vasculare-in-Tulcea_18998/

lauff lautf laurf